Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna inte starka nog

/
  • Protesterna mot att man vill bygga i en park har varit många. I Gefle Dagblad har det gått att läsa om Klockgjutarparken såväl på nyhetsplats som på debatt- och insändarsidor.

Protesterna mot bygget i Klockgjutarparken lyckades inte påverka byggnads- och miljönämnden.

– Det finns ingen folkopinion mot bygget, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden.

Nu har den heta potatisen skickats vidare till fullmäktige för beslut.

Annons

Förslaget att bygga två sexvåningshus i Klockgjutarparken på Söder hör till de mest omdiskuterade byggärendena i Gävle på länge. När detaljplanen var utställd i somras fick man in 46 yttranden, varav 34 från privatpersoner.

Det är ovanligt många jämfört med andra detaljplaner. När planen för kvarteret Mumman vid Muréngatan på Söder var utställt kom det som en jämförelse bara in åtta yttranden, och inget från någon privatperson. Ändå gäller Murén- gatan cirka 300 lägenheter, medan det bara handlar om 28 lägenheter i Klockgjutarparken.

Men 34 yttranden från privatpersoner, varav nästan alla är kritiska, kan inte betecknas som en folkopinion, tycker Jörgen Edsvik.

– Det bor ett par hundra personer runt Klockgjutarparken. Då är inte 34 särskilt många. Dessutom har några personer ringt mig och sagt att det är bra att man bygger, säger han.

Men att det inte finns en folkopinion mot bygget håller inte Dan Lorén, MP, vice ordförande i nämnden, med om.

– Jag tycker verkligen att det finns en opinion mot bygget. Det är ju inte bara de 34 yttrandena, det har ju varit många aktiviteter också där människor protesterat, säger han.

– Redan när planen var ute på samråd kom det in så många protester att vi borde ha stoppat förslaget redan då, säger han.

Per-Enar Hammarstrand, FP, är också förbluffad över påståendet att det inte finns en opinion mot byggplanerna.

– Att så många har yttrat sig är ju skälet till att man vill ta beslutet i fullmäktige. Det finns en enorm folklig opinion mot bygget. Alla vanliga människor tycker att det är vansinne att bygga i en park när det finns andra ställen att bygga på, säger han.

Per-Enar Hammarstrand anser att det är helt fel att låta fullmäktige fatta beslut om detaljplanen för Klockgjutarparken.

– Byggnads- och miljönämnden blir utmanövrerad. Per Johansson tycker att vi inte har kompetens att bestämma om vi ska bygga i en park eller inte, men det är klart att vi har, säger han.

I det detaljplaneförslag som nämnden nu skickar vidare till fullmäktige får nästan alla synpunkter svaret ”ingen åtgärd”. Det beror på att de flesta sagt nej till att man bygger i en park, i stället för att lämna synpunkter på hur man utformar husen, säger Jörgen Edsvik.

– Jag sa redan när vi hade samrådsmöte att jag i första hand hoppades att man skulle föreslå justeringar för att anpassa bygget. Och vi har ju också tagit hänsyn till exempel till skuggstudierna och sänkt huset med en våning, säger Jörgen Edsvik.

Nämndens beslut lyder: Byggnads- och miljönämnden överlämnar utan ändring detaljplanen till Kommunfullmäktige för antagande. Detta förslag röstade fem socialdemokrater, en vänsterpartist och två moderater för.

Mot detta ställdes ett förslag från Dan Lorén, MP, som ville att ärendet skulle skickas till fullmäktige tillsammans med en kritisk formulering. Detta förslag röstade Dan Lorén och tre moderater för.

Per Enar Hammarstrand, FP, och en av moderaterna i nämnden röstade för att detaljplanen inte skulle skickas till fullmäktige alls, utan avslås direkt.

Mer läsning

Annons