Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestlistor mot nedskärningar

/
  • Birgitta Johansson från Gävle Demensförening lämnade i går över protestlistorna mot nedskärningar inom demensvården till kommunalråd Carina Blank.

333 namnunderskrifter mot nedskärningarna inom demensvården lämnades i går över från Gävle Demensförening till kommunalråd Carina Blank.
Det är anhöriga till dementa som protesterar mot minskad bemanning på de särskilda boendena i Gävle.

Annons

– Som det är nu finns ingen tid för utevistelse eller annat utöver de mest grundläggande behoven, som hygien och mat. Man skär ner på personalen där den redan är för liten samtidigt som man ökar tjänsterna i toppen. Man har vänt på triangeln så att den blir större uppåt, säger Birgitta Johansson från Gävle Demensförening.

Hon lämnade i går protestlistorna till Carina Blank.

– Jag kommer att lämna listorna vidare till omvårdnadsnämnden. Det är jätteviktigt och bra att det finns engagemang för kommunala verksamheters utveckling. Den här typen av vårdtagare har ju dessutom svårt att själv framföra sina önskningar och behov och då är det viktigt att det finns anhöriga som kan göra det, säger Carina Blank.

Hon menade dock problemen inte nödvändigtvis handlar om ekonomi.

– Ekonomiska resurser är en del, men lika ofta ser vi att det finns andra saker att titta på, som arbetssätt, verksamhetsledning, olika typer av innehållsliga problem som inte är relaterat till resurser, säger Carina Blank.

Gävle Demensförening vill ha större bemanning på de särskilda boendena både dagtid och nattetid. Enligt föreningen är nattbemanningen i dag en personal på 20 boenden.

Mer läsning

Annons