Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radhus på strandtomt vid Gavleån i Valbo?

Det blir inga nya villatomter med strandtomt och utsikt över Gavleån i Ludvigsberg i Valbo. Men kanske radhus eller ett gruppboende.

– Den här platsen är väldigt vacker. Då ska man bygga tätt, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden.

Annons

Udden som sticker ut i Gavleån vid Kristinerundan i Valbo pekas ut i översiktsplanen som lämplig att bygga fem till tio bostäder på. Det hus som tidigare låg där revs för ett par år sedan.

Men när frågan kom upp till byggnads- och miljönämnden blev det både debatt och omröstning.

Tjänstemannaförslaget innebar att nämnden skulle ge ett positivt planbesked, det vill säga ett klartecken till att här kan man bygga bostäder. Det förslaget fick stöd från två av ledamöterna i nämnden.

Jörgen Edsviks förslag var att man skulle säga ja, men med förbehåll. Byggrätten ska bara omfatta gräsytan i mitten, medan en bred strandzon sparas för allmänheten. Detta röstade åtta ledamöter på.

– Det finns ett stort behov av bostäder i Valbo, men vi tycker inte att området är lämpligt som villatomter. Däremot för radhus eller kedjehus, eller gruppbostäder så att man kan spara mer av naturen, säger Jörgen Edsvik.

Miljöpartiet, kristdemokraterna och en socialdemokrat tyckte att området ska sparas som parkmark och sa nej till detaljplaneläggning.

Mer läsning

Annons