Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radonmätning via telefon kan bli en dyr affär

/

Telefonförsäljare begär 850 kronor för en radonmätning.

Men det går att komma undan betydligt billigare.

Annons

Flera personer i Gävle har reagerat över priset när de har blivit uppringda av radonmätningsföretaget Independia Group den senaste tiden. Företaget säljer radonmätningar för 850 kronor.

Men om man beställer radonmätning genom Gävle kommun, som samarbetar med Gammadata Landauer, kostar mätningen bara 325 kronor och genom Villaägarnas riksförbund eller Hyresgästföreningen kan det bli ännu billigare.

– Tre personer som hört av sig till mig efter att de blivit uppringda, för att höra vad kommunen tar, och blivit förvånade över att man kan spara över 500 kronor, säger miljöinspektör Torsten Sörell, på Bygg & Miljö.

Han ser gärna att folk beställer radonmätning genom kommunen, inte bara för att det är billigare utan också för att mätresultatet då kommer in i kommunens radonregister.

Men just detta är ett argument för att anlita Independia, tycker företagets VD Markus Abrahamsson.

– Det är många som inte vill att resultatet ska registreras, och vårt pris är inte högt jämfört med andras, säger han.

– När företag samarbetar med en kommun blir det naturligtvis ett annat pris. Vi samarbetar också med många kommuner och då ligger vårt pris lägre, säger han.

Trots att fastighetsägare i många år har uppmanats att mäta halten av radon, som kan orsaka lungcancer, har långt ifrån alla gjort det än.

– Jag skulle tro att drygt hälften i Gävle har mätt radon vid det här laget. Det brukar vara mer än 700 som beställer mätning varje år genom oss och vi kommer att annonsera om det i höst igen, säger Torsten Sörell.

Mer läsning

Annons