Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapatacs hus krymper

/
  • Så här var det tänkt att se ut, Rapatacs allaktivitetshus i Sätra.
  • I dagsläget handlar det i stället om ett mindre hus. Avgörande för en byggstart är hur banken ställer sig.Moussa N’Diaye.

Höga driftskostnader är problemet. ”Vi måste göra huset mindre så att det blir av”, säger eldsjälen Moussa N’Diaye

Annons

Rapatacs planer krymper. I stället för ett stort allaktivitetshus i Sätra centrum hoppas Moussa N´Diaye nu på en mindre byggnad.

– Vi måste göra huset mindre så att det blir av, säger han.

Moussa N´Diaye är eldsjälen bakom stiftelsen Rapatac och idén att bygga ett stort hus för ungdomar, med fritidsgård, basketplaner och restaurang i Sätra. Förslaget har väckt entusiasm och många har ställt sig bakom idén, men finansieringen har visat sig svårlöst.

De ursprungliga planerna handlade om ett hus för 86 miljoner kronor Det krympta förslaget handlar om cirka 40 miljoner, men för att kunna bygga måste Rapatac låna. Avgörande för om det krympta huset byggs eller inte är därför hur banken ställer sig.

Moussa N´Diaye är optimist:

– Banken kunde ha sagt nej direkt men det har de inte gjort. De har sagt att vi ska komplettera låneansökan. Det ska vi göra nu, säger han.

– Sedan, när vi börjat bygga, ska vi kontakta alla som sagt att de vill vara sponsorer. Vi ska ha kampanjer. Långsiktigt är tanken är att sponsorerna ska stå för hela bygget, säger Moussa N´Diaye

Det stora problemet har inte varit byggkostnaden utan de höga driftskostnaderna, som i det ursprungliga förslaget låg på elva miljoner kronor om året, menar han:

– Vi ville ha det optimalt. Vi ville ha mycket personal, folk med fritidsledarkompetens, någon som höll på med läxläsning, någon som arbetade med musik. Nu tar vi bort de delarna ur förslaget som kräver mycket personal. Då blir det lägre driftskostnader, säger han

Flera hundra privatpersoner har stött projektet genom att köpa tegelstenar för 100 kronor styck.

– Några kan bli besvikna, jag vet. De kanske tycker att vi ska bygga det stora huset. Men då får de tillbaka pengarna. Och vi ska bygga hela huset, det här är bara etapp ett. Vi ska bygga resten i etapp två, säger Moussa N´Diaye.

– Vi har sagt från dag ett att det här vill vi göra för barnen, för skolan, för möjligheterna, och vi säger samma sak i dag efter elva år, säger han.

Mer läsning

Annons