Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räven skrämmer bort gässen

/
  • Catrin Backman, Sollentuna passerar räven på bara några meters avstånd. De är bra om man slipper gässens avföring på banan, tycker hon.

Det står en räv på golfbanan i Gävle – och inte en gås är i sikte.

– Vi har inte sett några kanadagäss där sedan vi satte dit den, så den verkar fungera, säger Lennart Ödgren, medlem i Gävle Golfklubb.

Det är han som gjort räven.

Annons

Kanadagäss och vitkindade gäss håller gärna till vid dammen vid 17:e och 18:e hålen på golfbanan vid Avan.

Avföringen, som lätt fastnar på vagnar och skor, har varit ett problem för golfarna.

– De har ju en hemsk avföring, så Lasse Jansson, som spelar i Björnligan precis som jag, föreslog att jag skulle måla en räv. Han visste att jag målat tidigare, berättar Lennart Ödgren.

– Så jag gjorde en siluett av en räv och målade den. Det var riktigt roligt, fast jag fick ju måla två, en på var sida. Och svansen – det är farmors gamla rävkrage, avslöjar han.

I onsdags sattes räven på plats, på en ställning som gör att den rör sig när det blåser. Tanken är att räven sedan ska flyttas runt mellan olika platser för att fåglarna inte ska förstå att den är ofarlig.

– Hade det handlat om kråkor eller kajor skulle de ha genomskådat det här på ett par dagar, men jag tror inte att gäss är lika smarta. Vi får se hur länge det fungerar, säger Lennart Ödgren.

För säkerhets skull är det inte originalräven som står på Avan.

– Originalet har jag kvar. Vi insåg att det var risk för att den skulle bli stulen, så vi ställde ut en kopia, säger Lennart Ödgren.

Mer läsning

Annons