Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen satsar på dioxininformation

/

Regeringen har beslutat att satsa två miljoner kronor på att öka informationen kring riskerna med för höga dioxinhalter i viss Östersjöfisk.

Annons

Regeringen beslutade i går att ge Livsmedelsverket två miljoner kronor att satsa på informationsspridning kring dioxinhalten i bland annat strömming. Målsättningen är att de konsumenter som äter sådan fisk ska ha kännedom om vilka kostråd som gäller kring den.

I måndags beslutade EU att Sverige får behålla sitt undantagstillstånd att sälja strömming och annan Östersjöfisk – med villkoret att upplysa särskilda riskgrupper om riskerna med att få i sig för höga halter av giftämnet dioxin. I dessa riskgrupper ingår bland annat gravida kvinnor och barn.

Men att Livsmedelsverket nu får pengarna är inte någon direkt effekt av detta. Regeringen kände till att informationen inte gick fram till riskgrupperna redan innan EU-beslutet fattades.

– Det är en av anledningarna till att Livsmedelsverket tidigare tvekat kring att ta emot undantagstillståndet, säger Anna-Karin Nyman, pressekreterare hos landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Senast den 31 december 2012 ska Livsmedelsverket redovisa för regeringen hur de har använt pengarna, men redan innan årsskiftet ska även en delrapport lämnas in.

Mer läsning

Annons