Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet det bara öser ner...

/
  • På fredagseftermiddagen öppnade sig himlen och regn och hagel öste ner över Gävle. Och det har varit en blöt sommar. Bara i juni regnade det nästan tre gånger mer än normalt.
  • På Römaren fylldes båtarna av hagel, blommor slogs sönder och flera timmar efter skuren låg hagel fortfarande kvar i blom­lådorna. Björn Nilsson känner på resultatet.

Blixtar och dunder. Hagel och regn, regn och ännu mer regn.

I juni öste det ner nästan tre gånger så mycket regn över Gävleborna än det brukar, och solen verkar inte vilja visa sig ordentligt än på ett tag.

Annons

Juni brukar vara den torraste sommarmånaden, men i år har det varit blötare än vanligt i hela landet.

I Gävle, där det brukar komma cirka 44 millimeter nederbörd i juni, kom det i år 126 millimeter. Vanligtvis brukar normalvärdet för nederbörd i juli ligga på 75 millimeter. Hittills i år har det kommit 44,2 millimeter, och enligt fredagens prognos från SMHI ser siffran ut att kunna stiga de fem kommande dygnen.

Varmare somrar innebär fler och intensivare skyfall. Under fredagseftermiddagen drog det in just ett sådant över Gävle, och plötsligt smattrade haglet ordentligt mot hustaken. Något som inte är ovanligt i juli, enligt Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

– Om det förekommer åskskurar är det inte ovanligt att det även börjar hagla. Juli är den varmaste men också nederbördsrikaste månaden, eftersom varm luft kan innehålla mer vattenånga än kall. Nu är det varm och fuktig luft som drar in över landet, och för att det ska dra in hagelskurar krävs det en viss labilitet i luften och att det är varmt.

När får vi se solen igen?

– Emellanåt, men det ser tyvärr inte ut som om det kommer något större högtryck över landet på ett tag. Skurarna kommer och går, och det kommer nog att vara som det har varit hittills ett tag framöver, men då och då kommer solen att titta fram mellan molnen. Det är ju en stor del av sommaren kvar, vi är ju knappt i mitten av juli, så vi får se hur det blir, säger Lovisa Andersson.

Mer läsning

Annons