Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga intagna på häktet i Gävle

/
  • Arkivbild: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Hjälp. Länspolismästare Ulf Möller har kopplat in en konsult som tittat över lokalbehovet.

GÄVLESituationen på häktet i Gävle är värre än någonsin.Häktet har plats för 38 personer, men just nu är 62 personer inskrivna.

Annons
- Ja, det är nytt rekord, säger Gunilla Hellström, chef för häktet. Vi försöker lösa det dag för dag.
Samtidigt säger länspolismästare Ulf Möller att polisen troligtvis inte kan släppa ifrån sig de lokaler som kriminalvården behöver.
När GD ringde Gunilla Hellström under onsdagseftermiddagen hade hon förgäves ringt till häktet i bland annat Umeå för att höra om de kunde dela med sig av platser.
- Men även där har de överfullt.
För tillfället löser man problemet genom att de häktade får sitta i arrestlokaler i hela länet, bland annat hos Ljusdalspolisen.
Nu har JO fått in en anmälan från en man som fick återvända till polisarresten i Sandviken när han häktats av tingsrätten. "På ett sånt här ställe ska man högst sitta ett par dagar", skriver mannen i sin anmälan.
Kriminalvårdsstyrelsens statistik från september visar att Gävlehäktet, som finns på fjärde våningen i polishuset, då låg på tredje plats i överbeläggning. Då hade man 49 personer häktade - i dag har man 62.
Två inskrivna har flyttats till häktet i Falun. Tre av de häktade genomgår rättspsykiatrisk undersökning och befinner sig därför i Säter respektive Göteborg.
Tio av de som är inskrivna i häktet i Gävle har dömts för straff och borde egentligen sitta i fängelse. Men även på anstalterna är det överfullt - och det är en av förklaringarna till Gävlehäktets situation.

Snabba lösningar
- Brottsligheten har fått en omfattning som Kriminalvårdsstyrelsen inte har kunnat förutse, säger Gunilla Hellström. Lösningen på den nuvarande situationen är att utöka antalet häktesplatser och anstaltsplatser. Men det tar tid. Därför gäller det att hitta snabba lösningar.
En sådan snabb lösning är att Kriminalvårdsstyrelsen har beslutat att fängelserna ska vara överbelagda under en begränsad period. De fängelsedömda ska helt enkelt dela cell för att ge plats åt nya fångar, vilket har mötts med protester från internerna som gick ut i strejk under fredagen.
Häktet i Falun ska utöka med åtta platser. Häktet i Gävle hoppas kunna utöka med tio platser. Men i dag förfogar polisen över det utrymme som häktet vill lägga vantarna på.
Länspolismästare Ulf Möller har kopplat in en konsult har som tittat över lokalbehovet.
- Vi har väldigt svårt att tillmötesgå kriminalvården på den korta tid som de vill, säger Möller. Det är inte lätt att hitta bra lösningar och de kommer nog inte att få mer plats i polishuset under min tid som länspolismästare.

MARIAM NARAGHI
026-159633
mariam.naraghi@gd.se

Mer läsning

Annons