Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga söker bygg

/
  • ARKIVBILD Byggprogrammet populärt. I år har 105 elever sökt byggprogrammet i första hand. Det finns 48 platser. Bilden är tagen på byggelever, som sedan i höstas håller till i nyinredda lokaler i kvarteret Urnan i Gävle.

GÄVLE
Rekordmånga elever har sökt till gymnasiets byggprogram i år.
Till 48 platser finns 105 förstahandssökande, mer än två sökande per plats.

Annons
- Vi måste naturligtvis utöka antalet platser, men vi kan inte blåsa upp utbildningen så att den blir dubbelt så stor, säger Tommy Berger, s, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
- Så alla elever kommer tyvärr inte att få sitt förstahandsval tillgodosett.

Oväntad ökning
Ökningen av antalet sökande till bygg kommer oväntat. Under flera år har skolan haft svårt att fylla platserna.
Hur många platser det blir på byggprogrammet i höst är fortfarande oklart. Tommy Berger ska ta beslut om det nästa vecka. Både lokalfrågan och bristen på praktikplatser gör det svårt att snabbt utöka antalet utbildningsplatser på byggprogrammet.
- Det finns ingen chans att branschen kan svälja 100 elever som ska ha APU-platser. Det är svårt nog att hitta 48 platser, säger Olle Wikholm, s, ledamot i nämnden och avdelningsordförande i Byggnads.
Lokalfrågan är också besvärlig, om man utökar antalet platser kraftigt. Byggprogrammet finns sedan förra året i nyinredda lokaler i kvarteret Urnan. Men där finns egentligen inte plats för fler elever.
- Klassrum är inte så svårt att ordna, men när det handlar om yrkesinriktade program som byggprogrammet blir det svårare. Vi måste titta på om vi kan lägga schemat så att eleverna går i skift på något sätt, eller om vi kan sätta upp några lokaler på gården utanför, säger förvaltningschefen Jan-Erik Liljergren.
Trots svårigheterna har Tommy Berger ambitionen att antalet platser på bygg-programmet ska utökas.

90 procent
- Det är viktigt för eleverna att de får sitt förstahandsval så långt det är möjligt. Det påverkar studiemotivationen. Vårt uppdrag är inte att anpassa antalet utbildningsplatser till arbetsmarknadsbehovet, utan att se till att minst 90 procent av eleverna får sitt förstahandsval, säger han.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons