Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekryter saknade rena kläder

Fler rena ombyten till rekryterna. Det blev resultatet efter en kontroll av den grundläggande militära utbildningen, GMU, i Gävle i somras.

Annons

När rekryterna kvitterade ut sin utrustning inför sin tolv veckor långa GMU fick de ut för få ombyten till sina underkläder. Men det hela uppdagades inte förrän efter åtta-nio veckor när kvinnliga rekryter påtalade att tillgången på tvättmaskiner var för liten.
– Inledningsvis hade rekryterna möjlighet att tvätta sina underkläder i Marma, men när den möjligheten försvann så uppstod problemet och då kom det till vår kännedom, säger chefen Raymond Iller som ännu inte är klar över varför rekryterna inte fick tillräckligt med ombyten direkt.
– Där och då blev man förbaskad och upprörd. Jag reagerade direkt och vi rättade till felen. Finns grejerna tillgängliga är det klart att de ska ut till rekryterna.
I det här fallet ska det inte handlat om något systemfel utan om tillfälligheter, menar Raymond Iller. Han välkomnar emellertid alla former av synpunkter och tycker det känns olustigt att det tog så lång tid innan problemen kom till hans kännedom.
– För mig är det nödvändigt och viktigt att få veta. Jag välkomnar alla rapporter och uppföljningar av det här slaget. Det här är ett sätt att bli bättre.
I utvärderingen skriver man också att de kvinnliga rekryterna inledningsvis fick för korta kisspauser. Men dessa hade snabbt anpassats till en bra tid efter det att frågan tagits upp i plutonen. Överlag är rapporten som sammanställts av Försvarsmakten väldigt positiv till Gävleborgsgruppen och säger att det är en väl genomförd GMU med ett mycket kompetent befälslag.

Mer läsning

Annons