Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorer vet men håller tyst

På onsdag, släpps det nya förslaget till skolorganisation. Då avslöjas vilka skolor i Gävle som ska läggas ner och vilka som slås samman.

Annons

Gävles rektorer fick information om den nya skolorganisationen på måndagseftermiddagen, men fick stränga order att inte berätta för pressen vad förslaget innehåller.

– Det är locket på. Jag får inget säga, säger en av rektorerna.

– Inga kommentarer. Jag får ingenting säga, säger en annan.

Rektorerna har också uppmanats att inte berätta för lärare och andra ute på skolorna vad det nya förslaget innebär innan det offentliggörs på onsdag.

– Lärarna kommer att få information på onsdag och senare. Det finns inget färdigformulerat förslag ännu. Det är inte diariefört, säger förvaltningschefen Frank Stoor.

Anledningen till att Gävles skolkarta nu ska göras om är att gapet mellan de bästa och de sämsta skolorna i Gävle har vuxit. Många elever klarar inte målen. Ny skollag, nya läroplaner och krav på lärarlegitimationer ställer också nya krav på skolorna.

I början av september presenterade Frank Stoor därför en lång lista på tänkbara förändringar. På listan fanns både nedläggning av små skolor, och sammanslagningar av högstadieskolor.

Men kritiken mot förslagen har varit hård, framför allt från föräldrar, som motsatt sig att låg- och mellanstadieskolor skulle slås ihop.

Några av de ursprungliga förslagen har därför redan tagits tillbaka. Bland annat har Åsa Wiklund-Lång, S, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, redan talat om att låg och mellanstadiebarnen blir kvar på Solängsskolan, och att högstadieeleverna från Sörbyskolan alltså inte kan flyttas dit som tjänstemannaförslaget föreslog.

Den 12 december ska den nya skolorganisationen klubbas av politikerna i barn- och ungdomsnämnden.

Mer läsning

Annons