Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorerna om bibliotekslagen

/

Annons

Niklas Hedqvist, rektor för Yrkesgymnasiet Gävle:

– Vi använder IT med modern teknik och fångar många behov där. Vi ser på sikt att det kommer att finnas ett rikstäckande internetbaserat skolbibliotek. Vi använder de offentliga biblioteken och när eleverna blir 18 år även högskolans bibliotek vid behov.

Linda Ström, biträdande rektor på Gävle praktiska gymnasium:

– Vi har ett mindre bibliotek på skolan och hänvisar till Gävle Stadsbibliotek om eleverna söker något som inte finns på skolan.

Anna Giljam Nilsson, rektor på Realgymnasiet:

– Vårt skolbibliotek är under uppbyggnad, vi har fördubblat ytan och får nya möjligheter i och med det. Det gäller både skönlitteratur som faktalitteratur/referenslitteratur.

Eva Jansson, rektor på John Bauergymnasiet:

– Vi har avsatt ett rum som är under uppbyggnad till skolbibliotek. Alla elever har även tillgång till ett digitalt bibliotek.

Elisabeth Enmark, rektor på Gefle Montessoriskola:

– Vi har under många år satsat på inköp av både skönlitteratur och faktaböcker. Vi har organiserat det så att varje klassrum (vi har fyra) har var sitt litet bibliotek med böcker.

Göran Larsson, rektor på Prolympia:

– Nej, vi har inget skolbibliotek i den bemärkelsen att det finns personal som är kopplat till ett bibliotek, kan nog snarast beskrivas som ett bokrum. Vi använder Sätra bibliotek (cirka 400 meter från oss) då vi genomför boksamtal och dylikt och lånar böcker till våra elever.

Helene Östlund, rektor för friskolan Lyftet:

– Vi har inte skolbibliotek inne i våra lokaler. Vi använder Andersbergs bibliotek som har sina lokaler i samma hus som oss det vill säga i centrumbygganden, Andersberg.

Fredrik Nilsson, rektor på Thoren Business School:

– Nej, det har vi inte. På sikt jobbar alla Thorenskolor över hela Sverige på en gemensam webbaserad lösning. Våra elever använder naturligtvis redan nu nätet att söka information. Då det inte räcker till går de till Stadsbiblioteket.

Anneli Engvall, rektor på Engelska skolan:

– Vi har skolbibliotek på skolan som alla barn har tillgång till.

Åsa Barrander på Selmaskolan:

– Vi har ett stort bokbestånd av både skön- och facklitteratur. För övrigt använder vi oss av Andersbergs filialbibliotek, som ligger mycket nära vår skola samt stadsbiblioteket.

Elisabeth Hellström, rektor på Trädgårdsskolan:

– Ja det har vi, som är under uppbyggnad och vi gör även regelbundna besök på stadsbiblioteket.

Fotnot: Vissa svar har kortats något.

Mer läsning

Annons