Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektors åtgärd mot rökande elev anmäld

/

En biträdande rektor försökte ta cigaretten ur handen på en högstadieelev som rökte på skolans område.

Nu har föräldrarna anmält sonens skola till Skolinspektionen.

Annons

Anmälan, som kom in till Skolinspektionen strax före julafton, gäller hela höstterminen 2011 då föräldrarna tycker att sonens skolsituation blivit ohållbar.

Av anmälan framgår att pojken, som går på högstadiet, har särskilda behov och att föräldrarna redan då han lämnade mellanstadiet ville försäkra sig om att den nya skolan skulle bemöta sonen på ett särskilt sätt.

Men föräldrarna tycker att personalen på den nya skolan varit ointresserad av att samarbeta med hemmet och dra lärdom av tidigare erfarenheter. Detta ska ha lett till ständiga och eskalerande konflikter mellan sonen och pedagoger och annan skolpersonal.

”Vi är extremt oroliga över verksamhetsledningens kompetens, förmåga och intresse att skapa en hållbar skolsituation för vår son”, skriver de i anmälan till inspektionen.

I november upptäckte skolans biträdande rektor att eleven otillåtet stod och rökte på skolans område och försökte ta cigaretten ur pojkens hand.

Föräldrarna tycker att det var fel av rektorn att gå till handgripligheter, medan rektorn menar att den nya skollagen ger honom rätt att omhänderta störande objekt.

Senare kastade eleven som en slags hämnd en sten genom glasrutan till biträdande rektorns kontor. Händelsen polisanmäldes och rubricerades som försök till misshandel, skadegörelse samt olaga hot.

Förundersökningen lades dock ner eftersom eleven inte är straffmyndig. I stället kopplades socialtjänsten i Gävle in.

Mer läsning

Annons