Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena händer är viktiga i vården

/
  • Linus Hasselrot testade att gnida in händerna med handsprit och sen kolla resultatet i landstingets UV-lampa.– Han får godkänt, speciellt med tanke på att han inte är vårdpersonal, säger hygiensjuksköterska Karin Medin.
  • Hur ren blev egentligen händerna? UV-lampan visar vilka områden på handen som fått handsprit på sig.

Att tvätta händerna rena med handsprit är en konst.

Det framkom när landstinget lät allmänheten stoppa in händerna under en UV-lampa som avslöjar missade ytor.

Annons

Tre representanter från landstinget Gävleborg fanns i går på plats i Valbo köpcentrum för att diskutera vårdhygien med intresserade förbipasserande.

– Vi ska inte vara orsaken till att en patient får en infektion under ett sjukhusbesök, säger Torbjörn Jönsson, legitimerad sjuksköterska.

Landstinget har i dag tydliga regler för sin personal som ska leda till mindre smittspridning. Bland annat uppmanas vårdpersonalen att inte bära smycken, klippa naglar kort och sätta upp långt hår.

Arbetskläderna har korta ärmar och byts dagligen. Händer och underarmar ska desinficeras med alkohol före varje direktkontakt med en patient.

– De här åtgärderna bryter smittvägarna till mycket stor del, säger Torbjörn Jönsson.

Även patienter på sjukhus och vårdcentraler kan göra sitt för att minska smittorisken. Att alltid tvätta händerna innan maten och efter toalettbesök är ingen självklarhet för alla, men borde vara det.

– Det är viktigt att vi även får patienterna engagerade, säger Raul Johnson, enhetschef på utvecklingsavdelningen.

Linus Hasselrot stannade till vid landstingets monter och testade att sprita sina händer för att därefter stoppa dem under en UV-lampa. Den avslöjar om man verkligen lyckats gnida in hela handen med desinfektionsmedel. Många missar exempelvis fingertopparna och området nere vid handloven.

– Han får godkänt, speciellt med tanke på att han inte är vårdpersonal, säger hygiensjuksköterska Karin Medin efteråt.

Mer läsning

Annons