Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorer varnar för kostnader

Kommunstyrelsen och nämnderna i Gävle beviljades i går ansvarsfrihet av kommunfullmäktige.
Men revisorerna varnade för att kostnaderna ökar snabbare än skatteintäkterna.

Annons

Gävle kommuns ekonomiska resultat för 2010 blev 138 miljoner kronor. Ett bra resultat, var de flesta politikerna överens om när kommunfullmäktige i går beslutade att lägga årsredovisningen till handlingarna.

– Åtgärdspaketen har gett effekt, även om det ekonomiska resultatet var högre 2009, konstaterade oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M.

Men en sak bekymrade henne och flera andra oppositionspolitiker.

I revisionsberättelsen varnar revisorerna för den snabba nettokostnadsutvecklingen som ser ut att fortsätta även 2011. Prognoserna visar på stora underskott, bland annat för socialnämnden vars kostnader för försörjningsstöd har ökat kraftigt de senaste åren.

Samtidigt innebär omfattande investeringar inom bolagen höga räntekostnader på lån. Om räntan höjs riskerar även resultaten för bolagen att sjunka och det finns en risk för att kommunens ekonomi snabbt blir mycket ansträngd, enligt revisorerna.

Men majoritetspartierna menade att kostnader ofta är det samma som investeringar och att sådana är nödvändiga för att utveckla kommunen. De pekade på att invånarantalet ökar, och kommunalrådet Per Johansson lyfte fram bostadsbyggande, investeringar i Gävle hamn och utvecklingen av Hemlingby köpområde.

– Vill vi verkligen bygga för framtiden kostar det en slant, sa han.

Mer läsning

Annons