Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riggat för miljonförlust

/

Gavlegårdarna tar 25 miljoner kronor ur egen kassa för att skriva ner värdet på Fullriggaren. Höghuset anses inte vara värt de 141 miljoner kronor som det byggdes för.

Men Hyresgästföreningen är kritisk till att hyresgästernas pengar läggs på ”landmärken”.

Annons

Det blev kommunens eget bostadsbolag Gavlegårdarna som 2006 vann tävlingen om vem som skulle få bygga det nya höghuset på Gävle Strand.

Fem år senare, sommaren 2011, stod Fullriggaren klar.

Totalt hade Gavlegårdarna då lagt ner 141 miljoner kronor på bygget inklusive markarbeten.

Men nu har värdet på fastigheten skrivits ner med 25 miljoner. Det framgår av Gavlegårdarnas årsredovisning för 2011 som nyligen godkändes på bolagsstämman.

Det bokförda värdet indikerar vad Gavlegårdarna skulle få ut för fastigheten om den såldes. Fullriggaren har alltså byggts till en så hög kostnad att marknadsvärdet understiger den nedlagda kostnaden.

Trots att Fullriggaren har de högsta hyrorna i Gävle kan Gavlegårdarna inte få ekonomi i byggnaden.

Fredrik Hartwig, universitetsadjunkt i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle, förklarar vad en nedskrivning innebär:

– I och med att man bygger för mer än vad man kan få in, har förlusten redan inträffat. Nedskrivningen är en effekt av att det inte går att motivera det höga värdet i balansräkningen.

– De facto har man gjort en dålig affär som drar ner bolagets resultat. Och det i sig kanske gör att det blir mindre pengar över till annat, säger han.

Hyresgästföreningens förhandlingsledare i Gävle, Mårten Gulin, är kritisk till att bygget blev så dyrt.

– Fullriggaren är i första hand inte ett led i att jobba med bostadsförsörjning, utan mer ett landmärke och en symbol för Gävle kommun. Och det har vi ifrågasatt om hyresgästernas pengar ska användas till, säger han.

Han framhåller att det råder brist på hyresrätter i Gävle. Gavlegårdarna har nästan alla sina lägenheter uthyrda.

– Sett till att ungdomar tvingas bo kvar hemma för att det inte finns bostäder till vettiga priser hade vi gärna sett att det även byggts billigare bostäder och kanske också hellre, säger Mårten Gulin.

Inför nedskrivningen sänkte Gävle kommun sitt avkastningskrav på Gavlegårdarna, som ett sätt att kompensera för Fullriggaren.

Men i stället har kommunen i år begärt en högre utdelning på bolagets vinst.

– Det är klart att varje tugga av Gavlegårdarnas värde påverkar möjligheterna att underhålla de lägenheter som finns och kanske på sikt också framtvingar försäljningar, säger Mårten Gulin.

Mer läsning

Annons