Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikslarm efter nya stölder

/
  • Bara fundamentet är kvar. Den stulna skulpturen föreställde en knäböjande kvinna. Tjuvarna måste ha kört in med bil för att få med sig statyerna, konstaterar Ing-Britt Anderssson och Maria Wanke
  • Urnan som stått på pelaren på Kjellersteds grav var nedplockad och askan hade hällts ut på graven. Men urnan återfanns sedan på en annan del av kyrkogården.
  • Den här urnan som stod på Kjellersteds grav hittades sedan på en annan del av kyrkogården.
  • Här fanns en av Gamla kyrkogårdens allra mest välkända skulpturer av Ida Matton. Nu står stenen vid Judit och Viktor Lundgrens grav tom.
  • Så här ser den stulna statyn av Ida Matton ut. Fotot togs när Länsmuseet inventerade kyrkogården 2006.
  • Brodins familjegrav pryddes av en välkänd staty av Ida Matton. Den föreställde en fartygsstäv där sorgens genius som en ung kvinna står med ett litet barn. Nu är stenen tom.

Flera kopparskulpturer, varav två av Gävlekonstnären Ida Matton, har stulits på Gamla kyrkogården i Gävle.

– Vi är helt förtvivlade, säger Patrik Blomberg, kyrkogårdschef i Gävle.

Annons

Kyrkogårdsarbetaren Ing-Britt Andersson upptäckte kopparstölderna på onsdagsmorgonen.

– Jag fick syn på släpspår i gruset och stannade till. Sedan upptäckte jag en urna som låg slängd intill. Den hade tjuvarna inte fått med sig, berättar hon.

Urnan visade sig senare komma från Kjellerstedt familjegrav. Tjuvarna har troligen balanserat på gravstaketet för att få ner den stora urnan och sedan hällt ut askan på marken. Både urna och aska har nu tagits tillvara.

Snart upptäckte man att även tre statyer var stulna. Man ser på fotspåren på kyrkogården att koppartjuvarna också varit framme och undersökt utsmyckningarna på flera gravar.

Kyrkogårdschefen Patrik Blomberg är förtvivlad över stölderna.

– Det här var det värsta som kunde hända. När koppartjuvar stjäl takplåt eller stuprör går det att ersätta men skulpturerna är oersättliga. Vår enda förhoppning är att någon upptäcker skulpturerna och slår larm.

– Bara tanken på att tjuvarna smälter ner dem... Det är förskräckligt, säger han.

Minst en av statyerna är gjord av den kända Gävlekonstnären Ida Matton, säger Patrik Blomberg. Den har prytt Brodins familjegrav och föreställer en fartygsstäv där en kvinna med ett barn står. För en av statyerna har kyrkogårdsförvaltningen ingen uppgift om vem som är konstnär, men troligen är även den gjord av Ida Matton, och den tredje stulna statyn är av Nordin.

– Det är så fantastiskt fina skulpturer. Varje gång man sett dem har man tänkt på vilken tillgång det är att ha så fina skulpturer på kyrkogården, säger Patrik Blomberg.

Det är fjärde gången på kort tid som kopparföremål stjäls från Gamla kyrkogården i Gävle. Förra året stals stuprör på Elfbrinkska gravkoret. Även de nya stuprören som sattes upp har stulits och för ett par veckor sedan stals en del av taket på den Garbergska graven. Ett kors stals också i helgen.

– Det första man gör på morgnarna numera är att titta efter om något försvunnit. Det är så tråkigt. Vi har pratat om att man borde tälta på kyrkogården och sitta och spana med kikare på nätterna, säger Maria Wanke.

– Det borde finnas någon sorts övervakning, helst något som gör att de kan bli tagna på bar gärning, säger Ing-Britt Andersson.

– Jag vet inte vilket av det här som är värst. Att ta urnan var ju ren gravskändning, men de stulna skulpturerna är en kulturskatt som förstörs, säger hon.

Polisen var på kyrkogården på onsdagsmorgonen för att säkra spår och på eftermiddagen skickades ett rikslarm ut, för att uppmärksamma alla polismyndigheter i Sverige på stöldgodset.

– Vi söker efter vittnen som kan ha sett något, säger Mikael Hedström, presstalesman på polisen i Gävleborg.

Mer läsning

Annons