Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ris och ros i Humanas kommunranking

Gävle kommun hamnar på plats 54 bland de 189 kommuner som Humana har rankat i sin tillgänglighetsbarometer för 2011.

Annons

Gävle får beröm för bland annat att kommunen har en anställd med ansvar för tillgänglighetsfrågor, har kartlagt lätt avhjälpta hinder och kräver att bussarna ska vara tillgängliga även för rullstolsburna.

Betyget dras ner bland annat av att ingen badplats handikappanpassats, att kommunen inte satsat på kompetensutveckling och att det saknas mål om ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning i översiktsplanen.

Sandviken hamnade på plats 109. Det är dock bättre än den placering som kommunen fick 2010, man hamnade då på plats 140.

Humana är ett av Sveriges största privata vård- och omsorgsföretag med fokus på tjänster till människor med funktionsnedsättning. Tillgänglighetsbarometern, som den kallas, bygger på en enkät som skickas ut till kommunerna.

De får bland annat svara på frågor om hur tillgängligheten ser ut på skolor och idrottsanläggningar.

Sandviken får både ris och ros i undersökningen och uppmuntras av Humana att samarbeta med lokala intresseorganisationer.

– Även små satsningar kan göra stor skillnad för de människor som har någon form av funktionsnedsättning, säger Helena Pharmanson, kommunikationschef för Humanas.

Undersökningen visar också att två av tre kommuner saknar mål om ökad tillgänglighet för funktionsnedsatta. Så är dock inte fallet i Sandviken.

– Vi har en tillgänglighetsplan som kommunfullmäktige har antagit. Vi avsätter en miljon kronor om året för arbetet med det här, säger Patrik Häljeryd, S, ordförande i handikappomsorgsnämnden.

Från Humana uppmanades också kommunen att samarbeta med lokala organisationer, något som Patrik Häljeryd menar att man gör.

– Vi har en bra samverkan där vi i första hand erbjuder stöd utifrån organisationernas egna behov. På det sättet tror jag att vi skiljer oss från många andra kommuner. Vi försöker ha en dialog med organisationerna, säger han.

Mer läsning

Annons