Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för lärarbrist på sikt

/

Det finns 30 000 lediga lärartjänster i Sverige och värre kommer det att bli. Stora pensionsavgångar och litet intresse för lärarutbildningarna gör att det kommer att saknas 43 000 lärare om åtta år enligt ny rapport.

– Just nu är inte risken för lärarbrist så stor i Gävle, men den kommer att bli, säger Britt-Marie Westman, ordförande för Lärarförbundet i Gävle.

Annons

I Gävleborgs län har lärarbristen ökat kraftigt det senaste året. 676 lediga lärartjänster under perioden januari–juni 2011 har blivit 732 för samma period i år, en ökning med åtta procent.

I Gävle kommun sjönk andelen lediga lärartjänster däremot med en knapp tredjedel under 2012. Men de siffrorna säger inte så mycket, anser Britt-Marie Westman.

– I Gävle har lediga lärartjänster försvunnit och det beror på ungdomskullarna som börjar gymnasiet nu är väldigt små, säger hon.

En nationell undersökning gjord av Lärarförbundet visar att det i dag finns 30 000 lediga lärartjänster i Sverige. Stora pensionsavgångar stundar och om åtta år beräknas den siffran ha ökat till 43 000.

Frank Stoor som är chef för barn- och ungdomsförvaltningen är medveten om att det kan bli problem i framtiden, men känner ändå att Gävle kommun har koll på läget.

– Det finns ingen anledning till panik än. Vi har gjort inventeringar i kommunen och vet hur många som kommer gå i pension och vi arbetar förebyggande, säger han.

På många lärarutbildningar i landet gapar platser tomma och Frank Stoor känner viss oro inför att lärarutbildningarna inte klarar av att rekrytera folk i framtiden. Utbildningen måste vara attraktiv för studenter och där kommer kommunen in menar han.

– Här i Gävle arbetar vi för att göra praktikplatserna mer attraktiva så att folk väljer att utbilda sig här och stannar här.

Enligt Britt-Marie Westman på Lärarförbundet är förklaringen till det minskade intresset för att bli lärare att lönen är för dålig.

– Det räcker inte med att läraryrket är ett kall. En ingångslön på drygt 22 000 kronor efter mer än fyra års högskola utan möjlighet till någon vidare löneutveckling gör att folk väljer att utbilda sig till annat, säger hon.

Mer läsning

Annons