Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för ras vid gångbro

/
  • Foto: TOBIAS IVARSSON Avstängd för gott. Påvisade brister vid en besiktning uppges som skäl för att stänga gång- och cykelbron vid Forsby kraftverk.

GÄVLEGångbron vid Forsby kraftverk har stängts av för gott.Det råder nämligen rasrisk och Gävle Kraftvärme kan inte garantera säkerheten.

Annons
Eftersom anläggningen ska rivas blir det ingen reparation och de närboende som är beroende av bron är irriterade.
- Det är en politisk fråga det här och ett rekord i nonchalans, tyckte en person som ringde GD, men ville vara anonym.
Några andra personer som GD talade med igår visade också skepsis inför motiven bakom stängningen.

Lång omväg
För de som brukar promenera mellan de två delarna av Forsby återstår nu bara att ta de långa omvägarna ner till Stigslund eller upp till Åbyggeby för att komma över ån.
Kampen för att bevara kraftverket har pågått under flera år. I slutet av augusti tog dock kommunfullmäktige, efter en livlig debatt, beslutet att stänga igen kraftverket och riva ut det. Bland annat för att kraftverket inte är lönande och för att man på sikt ska ge laxarna i Östersjön en möjlighet att vandra högre upp i Testeboån.
Vid en besiktning av anläggningen häromdagen upptäckte man att betongen blivit dålig och att infästningarna till brons balkar inte sitter fast tillräckligt bra. Det var bara att bomma igen, berättar Rolf Blomkvist, driftchef vid Gävle kraftvärme.
- Vi har haft många påringningar i dag. Det är mer folk än man tror som använder bron. Men vi kan inte garantera säkerheten, säger han.

Ingen upprustning
Eftersom kraftverket ska rivas ut framöver så är det ingen mening med att satsa pengar på en upprustning av bron i dagsläget, menar han.
- Det finns ett förslag på att bygga en separat gång- och cykelbro. Men jag vet inte hur man ska tackla det i dagsläget.
De närboende som GD talat med är nu oroliga för att folk inte ska ta de långa omvägarna utan gena över järnvägsbron en bit bort. Trots alla risker som följer med det.

Mattias Jonsson

Mer läsning

Annons