Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risken för brand ökar i december

En miljon svenska hushåll saknar brandvarnare. Något som uppmärksammas i dag den 1 december då det är Brandvarnardagen. Risken för bränder ökar dramatiskt under december månad.

Annons

– Det är en bra idé med en dag som uppmärksammar det här. Varje år är det ungefär samma antal bränder och samma antal omkomna, säger Ali Riekki vid Gästrike Räddningstjänst.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rycker räddningstjänsterna i Sverige varje år ut till 6 000 bostadsbränder. Varje år dör omkring 120 människor och ett par hundra skadas av bränder i bostäder. Under december sker 20 procent fler bränder än en genomsnittlig månad under året.

Enligt MSB saknar en tredjedel av alla svenska hushåll fungerande brandvarnare.

– Man bör ha en brandvarnare per 60 kvadratmeter. Många har för få; man har en i hallen och tycker att det räcker. Det gör det inte. Dessutom rekommenderar vi ett nytt batteri i varje brandvarnare till första advent när alla börjar tända ljus, säger Ali Riekki.

En brandvarnare håller i ungefär tio år, men många tänker inte på att byta så länge det finns en.

– Det kan gå så fort. Man går till ett annat rum och glömmer att blåsa ut ljusen. Och vill det sig illa brinner det ordentligt. Ljus i sig är ju inget farligt. Det är den mänskliga faktorn som gör det farligt, att vi glömmer.

Mer läsning

Annons