Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risker med p-piller en av orsakerna

GÄVLETidigare sexdebut, alkohol och grupptryck.Läkarlarm i kvällstidningarna om att man kan få blodproppar av p-piller.

Annons
Sandra Edström, 19, ser flera skäl till varför antalet tonårsaborter ökar.
-Jag tror inte att det beror på dålig information, säger hon.
GD träffar Sandra och kompisen Frida Eklund när de sitter och fikar på Flanör. Vi är på jakt efter unga tjejer som vill ge sin syn på det ökade antalet aborter, och Sandra ställer gärna upp. Hon har massor med åsikter.
-Det kan vara i stundens hetta. Man är 18-19 år, träffar en kille på krogen, är lite berusad. Man följer med hem och tänker inte på att skydda sig, funderar hon om hur en ofrivillig graviditet blir till.
Men att det skulle vara på grund av okunskap tror hon inte.
-Nej, de informerar bra i skolan. Det börjar de med redan tidigt, säger hon.

Undviker p-piller
När dagen-efterpillret lanserades befarade många att det skulle bli det nya preventivmedlet. Men det verkar inte ha slagit igenom alls. Och många unga tjejer undviker att använda p-piller.
-Det har ju kommit fram nya risker med att käka p-piller. Jag tror faktiskt att många tjejer är rädda. Och många tror att de kommer att gå upp i vikt. Sen kan man ju faktiskt ha svårt att komma ihåg att ta det också, säger Sandra Edström.
Vilket ansvar tycker du att killen har då?
-Det är klart att de är lika ansvariga. Men oftast kanske killarna tror att tjejen äter p-piller, och ingen av dem vill säga något.
Så du ser ingen risk att killen trycker på för att ha oskyddat sex?
-Nej, de vill väl inte heller ha barn, säger Sandra Edström.

Eget ansvar
Hon vet inte hur den negativa utvecklingen ska kunna vändas, men hoppas ändå att antalet aborter kommer att minska i framtiden.
-Det handlar om vilka val man gör själv. Informationen finns där, men det är ingen annan än man själv som har ansvar, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons