Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rojas nätverk lyfter miljonprogrammet

/
  • Det är ingen idé att bara vänta på politikerna. Carlos Rojas vill få i gång innevånarna själva i de stora bostadsområdena i landet.

Han vill få miljonprogrammets folk att lita mer till sig själva än till politikerna.

Carlos Rojas, entreprenör och samhällsdebattör, har dragit i gång ett landsomfattande nätverk med förorternas och de försummade bostadsområdenas innevånare. I går var han i Gävle.

Annons

Mötet med Gävle kunde ha slutat bättre. Carlos Rojas nätverk, kallat Miljardprogrammet, har träffat intresserade på sju orter och i Gävle hade åtminstone fem personer anmält intresse. Men ingen kom till träffen på Folkets hus.

– Tråkigt. Vi får komma tillbaka, säger Carlos Rojas.

Han är kanske mest känd för att ha varit med och startat tidningen Gringo, en tidning om invandrarkultur som levde ett kort och uppmärksammat liv under några år. 2007 gick tidningen i konkurs.

Nu arbetar han som konsult, men lägger en stor del av sin tid på miljardprogrammet, helt ideellt.

– Det är för att jag har en idé om hur man kan få en förändring. Det vi gör nu är det bästa sättet att få saker att hända, säger Carlos Rojas.

Lösningen är inte att fundera på hur man ska få mer pengar till olika saker i miljonprogramsområdena. I stället ska idéerna om vilka insatser som hyresgästerna själva kan göra lyftas fram. Och att vänta på att politikerna ska vakna är inte heller rätt metod.

– Det har man gjort i 40 år nu, säger Carlos Rojas.

I en nationell enkätundersökning har knappt tusen svenskar i miljonprogrammets bostadsområden svarat på frågor om vad de helst vill förändra i sitt område. Skolan, boendemiljön, trygghet i området, vård och äldreomsorg och samhällsservice är några av de frågor som tagits upp.

På träffarna runt om i landet talar han inte om vad folk ska göra i sina områden och tanken är inte heller att bilda någon förening. Miljardprogrammet ska vara ett nätverk för att inspirera till egna insatser.

– Min idé är att det inte är effektivt om det blir för mycket institution av det.

Bristerna i miljonprogrammets bostadsområden beror enligt Carlos Rojas till stor del på att de som tar de avgörande besluten inte bor där. Hade de gjort det hade mycket sett annorlunda ut.

Han har redan bestämt att projektet ska avvecklas 2020. Då räknar Carlos Rojas med att de som bor i miljonprogrammets bostadsområden i större utsträckning också har klivit fram som politiker.

– Det finns med som en baktanke.

Mer läsning

Annons