Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökning vanligt i skolorna – trots förbud

/
  • Det är förbjudet att röka på skolområden. Men det struntar både elever och vuxna i på flera skolor runt om i länet.

Tobakslagen förbjuder rökning på skolor och skolgårdar.

Trots det stötte länsstyrelsen på rökare på 15 av 17 gymnasieskolor i länet under en oanmäld inspektionsrunda.

Annons

– Om vi får en tobaksfri skoltid gör vi våra ungdomar en stor tjänst, säger Barbro Wåger, länsstyrelsens samordnare för frågor som rör alkohol, narkotika, droger och tobak.

I går var hon med och arrangerade en konferens i Gävle som bland annat riktade sig till personal inom skolhälsovården. Syftet var att motivera och inspirera deltagarna i arbetet för att uppnå en skoltid fri från både snus och cigaretter,

– Vi lyckades ju få bort rökningen från krogarna – eller hur?, säger hon.

Redan i dag är det förbjudet att röka i skolor och på skolgårdar, men lagen efterlevs långtifrån alltid. När länsstyrelsen i september genomförde en kartläggning av hur det ser ut ute på skolorna i Gävleborg upptäcktes rökare på 15 av 17 gymnasieskolor.

Även 20 grundskolor fick påhälsning, men där påträffades rökare på endast två av skolorna under de 30 minuter långa besöken.

Länsstyrelsen konstaterar i sin rapport att vissa gymnasieskolor – lite motsägelsefullt – ställt i ordning rökrutor och tillhandahåller askkoppar på skolområdet trots att lagen inte tillåter cigarettrökning där.

Och långtifrån alla skolor tydliggör rökförbudet med hjälp av skyltar.

– Det här är en fråga som är svår att få upp på agendan. Ändå kostar tobaken samhället otroligt mycket pengar, bland annat i form av vårdkostnader, säger Barbro Wåger.

Mer läsning

Annons