Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rör inte våra klätterträd!”

/
  • Rädda parkerna, säger Hannes Linde, tolv år, som har startat en namninsamling. Trädet där han och hans kompisar brukar klättra ligger i parken vid Gustafsplan, men protesten gäller alla parker.

Hannes Linde, tolv år, har startat en namninsamling för att rädda Gävles parker.

– Vi förstör parker för att bygga nya hus, men vi river inte hus för att göra nya parker, säger han.

Annons

Hannes bor nära parken vid Gustafsplan, där det ska byggas radhus. I parken står ett mycket gammalt äppelträd.

– Vi brukar klättra i det trädet. Det är häftigt på sommaren för då är det som ett grönt rum. Min kusin har precis lärt sig klättra här, så det är surt att trädet ska tas bort. Och när skolan slutar brukar vi ha picknick och spela brännboll här i parken, säger han.

Han fick idén att samla in namn redan i höstas, men projektet låg nere tills han kom på att protesten inte bara gäller parken vid Gustafsplan utan alla parker i Gävle.

– Vi pratade mycket om att man förstör parkerna i klassen i höstas. Men det är ju bara några barn som bor vid den här parken. Andra barn bor vid andra parker som de vill ha kvar, säger Hannes Linde.

Hannes Linde har delat ut protestlistor till alla klasserna i Solängsskolan, där han går. 74 elever på mellanstadiet har skrivit på hittills. Några namnlistor har också delats ut på andra skolor. När han samlat in listorna ska han skicka dem till Gävle kommun, så att politikerna får se dem.

– Om tillräckligt många barn skriver på så kanske fler bryr sig. Det kanske är för sent att rädda den här parken, men det kanske funkar för andra parker, säger Hannes Linde.

– Barn använder nog parker mer än vad vuxna gör. Nu säger politikerna att det bara är en eller två parker som man ska bygga i, men om man säger så i framtiden också blir det inga parker kvar.

Mer läsning

Annons