Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörigt för bussresenärer

Från och med i måndags måste den som vill ta sig från och till ändhållplatsen för linje två i Sätra byta buss i Sätra centrum. Åtgärden är ett försök att få slut på de ständiga förseningarna på linje två under vintern.

Annons

Gävle kommun arbetar just nu med att förse trafikljusen med så kallad signalprioritering på vägen från Sätra in till centrala Gävle. Det innebär att trafikljusen ska slå om automatiskt när bussen närmar sig. När vintertidtabellen för stadsbusstrafiken i Gävle fastställdes hade Swebus, som kör stadsbussarna för X-Trafik, fått löfte om att dessa skulle vara klara till vintern. Så blev det inte på grund av försenade leveranser. Signalprioriteringen beräknas nu istället vara klar till slutet av april. Detta i kombination med att antalet resenärer på linje två har ökat med fem procent har lett till stora förseningar under vintern. Nu har Swebus valt att lösa problemet med att tillfälligt stycka upp linje två i Sätra i två delar.

Alla som bor mellan ändhållplatsen på Igeltjärnsvägen och Sätra centrum får nu byta buss i Sätra centrum för att ta sig mot stan eller hemåt.

Bussarna går var tionde minut mellan klockan sex på morgonen och sju på kvällen. Senare på kvällen går linje två som vanligt utan byte.

På dagarna är tanken att bussarna ska synka så att det alltid ska stå en buss och vänta i Sätra centrum när den andra bussen kommer in. Men det fungerar inte alltid vilket innebär att en del resenärer kan få stå och vänta i upp till tio minuter i Sätra centrum för att byta buss.

– Vi har övervägt ett flertal olika alternativ och vi har kommit fram till att den här lösningen är den som innebär att minst antal kunder drabbades, säger Lennart Skoog, affärsutvecklingschef på Swebus.

Han hoppas att lösningen med byte i Sätra centrum kommer att leda till att linje två kan gå i tid hela vägen från Sätra centrum via Gävle city till ändhållplatsen i Bomhus.

Så snabbt kommunen har installerat trafikljusen med signalprioritering kommer bytet i Sätra centrum att försvinna och linje två återgå till normal trafik igen.

Mer läsning

Annons