Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosita kan fira lite extra i dag

/
  • I snart 18 år har Rosita Fredlund jobbat som tidningsbud. Hon kliver upp klockan ett på natten, och jobbar sedan mellan halv tre och kvart över sex.

I dag kan du tänka lite extra på den som stigit upp ett på natten för att du ska få din morgontidning levererad. Kanske var det Rosita Fredholm. Det är hennes och alla andra tidningsbuds dag i dag.

Annons

På andra håll i världen har dagen redan firats. Men i Sverige är tidningsbudens dag just i dag.

– Det var nån som sa att det var förra söndagen och då tänkte vi att vi skulle ha firat det på något sätt. Nu kan vi ju göra det i dag, säger hon.

I snart 18 år har hon varit tidningsbud.

– Fast enligt avtalet heter det distributör, men alla säger ju tidningsbud och det är dessutom lättare att säga.

Hon tycker att det är ett bra jobb.

– Jag trivs. Jag började jobba när jag hade småbarn och tyckte det var passande med tiderna. Det är ett fritt arbete under ansvar. Visserligen blir man inte så social, förutom med sina arbetskamrater. Jag kliver upp ett, börjar jobba halv tre och slutar kvart över sex. Sen är det tråkigt att det bara är ett deltidsjobb, men det är inte så mycket att göra något åt.

Hon upplever sällan jobbet som farligt, trots att hon jobbar ensam utomhus nattetid.

– Men vi har tydliga instruktioner att lämna ett område och kontakta nattchef om vi upplever att det är något som känns otrevligt. Men det är sällan. Oftast är det bara roligt.

Mer läsning

Annons