Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rötmånad – då trivs bakterierna

/
  • Ing-Marie Törnström jobbar i charken på Willys. Hon tipsar bland annat om att lägga köttfärsen i påsar redan i affären för att hålla värmen borta.

Bananflugor, dåligt kött och sur mjölk. Sommaren ger oss inte bara slappa dagar och en snygg bränna. Nu är även tiden då vi borde ha som mest koll på hur vi sköter vår mat.

Annons

I slutet av juli slår den så kallade rötmånaden till. Rötmånaden är dock ett mindre problem i dag, än vad det var förr i tiden. Vår tillgång till kylskåp och frys har gjort att vi bättre kan ta hand om våra livsmedel. Dessutom handlar dålig mat oftare om hur varmt och fuktigt vädret är, snarare än ett visst datum. Men det finns fortfarande en del fällor.

Ing-Marie Törnström jobbar med kött och chark på Willys i Hemsta.

Hon menar att det framförallt är fisk, kyckling och kokta produkter, som nöt- och fläskfärs och skinka, som håller sig sämst i varmt och fuktigt väder. Rökta produkter har vanligtvis längre hållbarhetstid.

Hon har en del tips på hur man bäst förvarar dessa produkter på väg hem.

– Det gäller att inte bryta kylkedjan. Man kan till exempel lägga fisken i två plastpåsar direkt i affären, för att hålla produkten kyld. Man ska inte heller lämna produkterna i bilen under en längre period, utan åka direkt hem med det, tipsar hon.

Fisken är som allra känsligast i det varma vädret, och på Willys ser man till att det är cirka tre dagar kvar på hållbarhetstiden innan man sätter ner priset på den.

Ing-Marie Törnström tycker också att kunder ska vara extra noga med att kolla hållbarhetstiden på fisken.

Hon tipsar om att man kan ta med sig en kylväska till affären om man vill hålla produkten kall en längre period.

Livsmedelsverket gick dessutom ut i går med en varning om ostron och musslor från Västkusten. Om de inte är kontrollerade ska man inte äta dem, då de kan innehålla för mycket E.coli-bakterier. Bakterierna kommer från avloppsvattnet från fritidsbåtar, industrier och jordbruk.

Musslor och ostron som säljs i affärerna är dock kontrollerade, och ingen fara att äta, enligt Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons