Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RS-viruset har inte nått länet ännu

Den epidemi av RS-virus som utbrutit främst bland barn i Göteborgsområdet har inte märkts av i Gävleborg.

Annons

– Den verkar inte ha kommit hit än. Hittills har vi bara haft något enstaka labprover om dagen, vissa dagar inget alls, och inga har varit positiva, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Sedan i början av veckan har 120 barn kommit till Sahlgrenska universitetssjukhuset för att få hjälp mot RS-virus, enligt TT.

– Än så länge är läget i Gävleborg normalt. Vi får se vad som händer när folk börjar resa tillbaka efter jul- och nyårsfiranden på andra håll i landet. Alla kan få RS-virus, även vuxna. Problemet med små barn, upp till ett och ett halvt år, är att de också har små luftrör som svullnar, vilket gör att det blir svårt att andas. Därför är det bra att undvika folksamlingar och att till exempel inte åka till Ikea den här tiden om man har små barn, säger Signar Mäkitalo.

Det är de allra minsta, spädbarn upp till sex månader, som är mest känsliga och mest utsatta för viruset, som ofta börjar som en förkylning.

Föräldrar uppmanas att söka hjälp om barnet blir väldigt trött, får svårt att äta, blir blekt och då andningen är ansträngd.

På sjukhuset kan man exempelvis se till att slem försvinner ur luftvägarna, barnet kan ges extra syrgas, näring och vätska.

– När utbrotten kommer tidigt, som de gjort i år, brukar toppen vara någon gång i januari och februari, säger epidemiolog Hélène Englund på Smittskyddsinstitutet.

Viruset angriper nästan enbart under vinterhalvåret och mellan veckorna 40 och 20 brukar mellan 2 500 och 3 000 barn insjukna, om det är ett så kallat RS-år.

Sofia Öhlander/TT

Mer läsning

Annons