Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullatorvänligt? Inte särskilt

/
  • Det är svårt att ta sig fram till bänken med rullstol och rullator. Carina Rooth önskar också att planteringen såg lite mer omskött ut.

Varför tar man inte bättre hand om trädgården till det nya äldreboendet i Sätra?

Det undrar Carina Rooth och efterlyser ogräsrensning, blommor, skugga, papperskorg och rullstols- och rullatorvänligt underlag.

Annons

Carina Rooth besöker den som volontär till en pensionär i huset och går också ofta förbi med sin hund.

– Jag tycker att det ser ovårdat ut, säger hon.

I mitten av trädgården kämpar de planterade sommarväxterna med vicker, tistlar, gräs och sly om utrymmet. Den hon besöker är blomsterintresserad och har också efterlyst fler blommor, något hon instämmer i.

Carina Rooth tycker att det är bra att man gjort trädgården, men tycker inte att man tänkt till så att den fungerar för de boende. Grinden är svåröppnad även för henne, det saknas papperskorg och skugga.

– Det var väldigt varmt här i somras så man kunde inte sitta lång stund.

Fram till bänkarna är det bark eller sand och den hon besöker har svårt att komma fram med rullatorn.

Katarina Wikström, verksamhetschef på Forellplan, säger att det är ett allmänt problem att det är svårt att ta sig fram med rullstol eller rullator på det mjuka underlaget. Det gäller även den gång med singel som finns i det gamla husets uteplats.

Även om det nya huset har fina balkonger tycker Carina Rooth att det är viktigt med trädgården utanför, en möjlighet att komma utomhus. Hon har många förslag, bland annat en sandlåda för besökande barn och växter som citronmeliss som personalen kan använda i köket. Trädgården skulle också kunna bli en plats för odlingsintresserade boende. En inbjudande trädgård skulle även kunna bli en mötesplats i Sätra.

– Det skulle kunna bli mycket bättre, utan att klanka för mycket på kommunen, säger hon.

Roger Karlsson, förvaltare på Gavlegårdarna, var på Forellplan i slutet av förra veckan och tyckte inte att det var så farligt.

– Men det där med tistlarna kan jag köpa.

Han har ändå anlitat en firma som har börjat röja upp i alla Forellplans uteplatser.

I början av säsongen tyckte han att det såg ovårdat ut och då gjorde de en insats. Sedan ska trädgården ha rensats regelbundet under sommaren säger han.

Trädgården är utformad för att stimulera sinnena, men GD har inte lyckats få tag i någon ansvarig för att höra hur man tänkt när det gäller framkomlighet, växter och skugga.

Mer läsning

Annons