Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RUT har skapat hundratals jobb

/
  • ”Jag är görstolt över att vara städare. För mig är det ett socialt jobb” säger Ewa Westlund som driver företaget Ewa & Leifs städservice tillsammans med maken Leif.

Allt fler använder sig av RUT-avdrag. Antal städföretag har ökat och många har anställt ny personal. Förra året skapades 650 nya heltidstjänster i Gävleborg.

Annons

RUT-avdraget infördes för fyra år sedan och har blivit allt populärare.

Förra året skapades 650 nya heltidstjänster i Gävleborg, enligt en undersökning som Företagarna har gjort.

Ewa Westlund startade företaget Ewa & Leifs städservice för två år sedan och hon har märkt en klar ökning av kunder på sista tiden.

– Skulle inte RUT-avdraget finnas skulle jag ha mindre kunder. Nyligen har jag kunnat anställa en till person. Många tror att det bara är de välbeställda som använder avdraget, men faktum är att de flesta är pensionärer med en normalhög pension.

Många som använder sig av skattereduktionen är äldre ensamstående kvinnor, visar statistik från Statistiska centralbyrån.

– Många äldre kvinnor i åttioårsåldern har anlitat oss på senare tid. De upplever att det är svårt att ta emot städhjälp eftersom de alltid har skött sina hushåll själva, men jag brukar be dem sitta ned och titta på tv under tiden vi städar. Det är inget fel i att ta emot hjälp, säger Ewa Westlund.

RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt och innebär att privatpersoner kan dra av halva kostnaden för hushållsnära tjänster, högst 50 000 kronor per person och år.

Mer läsning

Annons