Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutiner förbättras i kommunen

Efter kritiken från mark- och miljödomstolen ska Gävle kommun förbättra sina rutiner.
– Det är viktigt att vi har ett rättssäkert sätt att jobba, så vi ska ta fram en ny beslutsordning för hur vi ska hantera jävsfrågor, säger Åsa Larsson, bygglovschef på Samhällsbyggnad Gävle.

Annons

I torsdags rev mark- och miljödomstolen upp ett bygglov i Gävle, med hänvisning till att byggnads- och miljönämnden inte bedömt om det förelåg jäv när frågan behandlades.

I det aktuella bygglovsärendet är den sökande anställd på samma förvaltning, Samhällsbyggnad Gävle, som bygglovsavdelningen sorterar under. När bygglovet handlades hade dock inte Tekniska kontoret och Bygg & Miljö slagits samman.

– Så fort jävsfrågan kommer upp måste man ta ett separat beslut om det är jäv eller inte. Det är där vi gjort fel, som jag förstår det, säger Åsa Larsson.

– Vi tyckte inte att det fanns en jävssituation, men vi fäste det inte på papper och då kan det bli otydligt för allmänheten.

Domstolsbeslutet innebär att bygglovet måste handläggas från början igen. Sakfrågan som gäller om man ska få bygga på prickmark eller ej prövades aldrig av mark- och miljödomstolen. Om de sökande får ett nytt bygglov efter att jävssituationen har bedömts är risken att bygglovet överklagas igen.

– Vi måste diskutera med de sökande hur de vill gå vidare, säger Åsa Larsson.

Mer läsning

Annons