Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinoperation gick snett

En 63-årig Gävle-kvinna lades in för gallstensoperation. Men det rutinartade ingreppet gick snett och följderna blev förödande. Nu anmäler både hennes barn och hennes kusin fallet till Socialstyrelsen.

Annons

Det var i december i fjol som kvinnan kom till Gävle sjukhus för att opereras för gallstensbesvär. Efter operationen kunde kvinnan åka hem. Men hon fick snart väldigt ont och efter ett par dagar måste hon föras med ambulans tillbaka till sjukhuset. Det visade sig då att tunntarmen skadats under operationen och att kvinnan fått en allvarlig blodförgiftning.

Det blev början på en lång och besvärlig behandlingsperiod. Kvinnan vårdades med öppen buk under drygt två månader på sjukhuset. Två gånger i veckan gjordes en omläggning. Vid dessa tillfällen sövdes kvinnan.

Under den sista planerade omläggningen fick kvinnan svårt att andas. Vårdpersonalen feltolkade symptomen som tecken på lungsjukdomen KOL. I själva verket hade det blivit stopp i en andningskanyl. Felet åtgärdades men kvinnan blev allt sämre. Hon fick syrebrist och till slut hjärtstillestånd. Hjärt-lungräddning sattes in och kvinnans hjärtfunktion och cirkulation återkom efter cirka 20 minuter.

Kvinnan, som före gallstensoperationen var fullt frisk och arbetsför, har i dag en bestående hjärnskada och behöver vård och omsorg dygnet runt.

GD har tidigare berättat att landstinget i Gävleborg lex Maria-anmält händelsen till Socialstyrelsen. Men den anmälan gäller bara den senare delen av händelseförloppet, inte den misslyckade gallstensoperationen.

Kvinnans två barn är mycket kritiska till att landstinget inte velat gå till botten med de fel som begicks i samband med operationen.

– Om en patient skadas vid en operation bör man väl utreda vad som gått fel, säger Eric Jansson, kvinnans son.

Han menar att hela händelseförloppet hänger ihop. Om inte operationen hade gått snett hade kvinnan inte behövt mer sjukhusvård och de ödesdigra misstagen i samband med sövningen hade aldrig inträffat.

Nu tar han och hans syster saken i egna händer och gör en egen anmälan till Socialstyrelsen. De vill att hela händelseförloppet kring mammans behandling granskas. Även en kusin till kvinnan har anmält felbehandlingen till Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons