Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rwandier i Gävle misstänkt för folkmord

En rwandier i 50-årsåldern från Gävle har anhållits som misstänkt för delaktighet i folkmordet i sitt hemland 1994.

– Han är oskyldig. Han har inte haft någonting med det att göra, säger hans hustru till GD.

Annons

Mannen greps vid 22-tiden i torsdags kväll vid Bromma flygplats när han kom tillbaka från en utlandsresa. Han förhördes i går eftermiddag i närvaro av sin advokat Tomas Nilsson.
– Som du förstår kan jag inte berätta vad som sades där utom att min klient förnekar brott, säger Nilsson till TT.
Det var hans första möte med den misstänkte mannen, som har både svenskt och rwandiskt medborgarskap.

I torsdags genomförde polisen en husarannsakan i mannens bostad i Gävle. Enligt hustrun tog de med sig en del papper från huset.
Hon har inte fått prata med sin man, men hoppas kunna träffa honom i nästa vecka.

Mannen dömdes redan 2009 av en domstol i Rwanda till livstids fängelse. Han ska enligt domen ha deltagit i folkmordet, och också lett massakrer i ett område i Rwanda. Domstolen vände sig också till Interpol för att få mannen utlämnad till Rwanda.
– Det får inte hända, säger mannens hustru, som hävdar att allt är påhittat.

Efter folkmordet i Rwanda 1994 har många åtalats i så kallade gacaca-domstolar, lokala bydomstolar, där domaren väljs av lokalbefolkningen. Rättssäkerheten vid de domstolarna har kritiserats av olika människorättsorganisationer och det finns också anklagelser om korruption.

Mannen från Gävle dömdes i en sådan domstol, utan att själv vara närvarande. Enligt hans hustru visste paret om domen. Att den svenska polisen har bedrivit en egen utredning var däremot en överraskning. Men de har inte försökt hålla sig undan rättvisan på något sätt.
– Han har inte gjort någonting. Han har inte haft något behov av att gömma sig, säger hustrun.

Mannen kommer nu att begäras häktad vid jourdomstolen i Sverige innan julhelgen är över, enligt kammaråklagare Evamari Häggkvist.

Kriminalkommissarie Anders Wretling vid Rikskriminalen uppger att det återstår mycket arbete i utredningen, som har pågått sedan i april. Svensk polis har flera gånger besökt Rwanda.
– Vi är glada att kunna ge en tydlig signal om att Sverige inte är någon fristad för krigsförbrytare, säger Wretling. Han vill inte gå in i detalj på vad mannen misstänks ha gjort eller på vilken nivå i folkmordshierarkin han ska ha befunnit sig.

Ärendet är det tredje stora kända fallet sedan polisens särskilda krigsbrottskommission bildades. En bosnier dömdes tidigare i år till fem års fängelse för krigsbrott, den andre att dömas för brottet i Sverige efter Jackie Arklöv. En kosovoserbisk man misstänks dessutom för delaktighet i en massaker under Kosovokriget 1999. Dom i det målet kommer den 20 januari.

Folkmordet i Rwanda utfördes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. Offren var främst från minoriteten tutsi. De högsta ledarna döms i FN:s särskilda Rwandatribunal i Tanzania. Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet.

Sven-Olof Ekman
Eva Tures/TT
Ola Westerberg/TT

Mer läsning

Annons