Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymdschacket ett genidrag

/
  • Albert hänger upp spelpjäserna i den tredimensionella kuben. Det är fullt möjligt att spela rymdschacket precis som det är men datoriserat skulle det bli ännu häftigare.
  • Albert Bernhoff bygger en trimaran i sjöboden. En har han kraschat så nu är det dags för en ny segelfarkost.

Att komma till Albert Bernhoff i Norr­sundet är lite som att besöka Pettson. Den nästan pensionerade narkosläkaren gillar att fundera ut och bygga saker men klar blir han aldrig. I kväll visar han ett rymdschack för TV4:s Uppfinnarjury.

Annons

Albert Bernhoff, 75 år, har en förklaring till varför han aldrig blir riktigt klar med något projekt.

– Jo, jag är döpt i Lunds domkyrka och den är inte färdig. Det sägs att om den blir klar kommer jättarna att hemsöka den, säger han med ett skratt.

Albert berättar om flytt från Skåne till Tornedalen, om arbetet på Löwenströmska sjukhuset i Stockholm och om studietiden i Umeå.

Det var också under studietid, i början av 1960-talet, det pratades det om att skicka astronauter till mars. Albert fundera över vad astronauterna skulle göra för att fördriva tiden där på rymdfarkosten. Albert gillar schack och kom på att astronauterna skulle spela rymdschack. Sedan dess har han funderat på idén men genom åren har det blivit en hel del annat så schacket har fått stå tillbaka. Han har byggt några trimaraner och kraschat en.

Han har också gjort en spegel där användaren kan se sitt rätta jag och inte en spegelbild.

Men så i vintras fick han se en trailer för programmet Uppfinnarna och bestämde sig för att visa upp någon av alla klurigheter han filar på i sin härligt stökiga sjöbod under vårar och somrar.

Nu fick varje uppfinnare bara visa en sak och Albert valde rymdschacket. Dottern Emma, elva år, ritade figurerna, en uppsättning goda och en uppsättning onda, och Albert sågade ut dem för hand.

Albert har släpat in en stor hemsnickrad låda i köket. Där innanför döljer sig en kub som i sin tur innehåller 64 kuber. Albert plockar upp pjäserna och hänger upp dem med stålspröt. Spelet blir tredimensionellt och med hjälp av speglar och belysning går det att få spelplanen att se oändlig ut.

Pjäserna kan förflyttas både upp och ner men kanske blir det lite otympligt.

– Ja, jag hade tänkt att det skulle datoriseras.

Ett tredimensionellt dataschackspel alltså. Så vad tyckte då juryn om Alberts spel?

Ja, det kan vi ju inte avslöja. Det visar sig i tv ikväll men ett som är säkert är att om det skulle bli fler program av Uppfinnarna så vill Albert gärna vara med igen.

Albert hänger upp spelpjäserna i den tredimensionella kuben. Det är fullt möjligt att spela rymdschacket precis som det är men datoriserat skulle det bli ännu häftigare.

Albert Bernhoff bygger en trimaran i sjöboden. En har han kraschat så nu är det dags för en ny segelfarkost.

Mer läsning

Annons