Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya arenastaden

/
  • Vy som visar fotbollsarenan från Idrottsvägen. I planförslaget finns byggrätter för två, 14 meter höga tornbyggnader i anslutning till arenan. De är avsedda för handel, kontor, hotell eller annan centrumanknuten verksamhet. Syftet med tornen är enligt planförslaget att ge en stadsmässig karaktär i området.
  • Fotbollsarenans entrésida mot Idrottsvägen.
  • Så här är det tänkt att multisporthallen ska se ut mot Idrottsvägen.
  • På den här skissen syns multisporthallen i förgrunden och därefter fotbollsarenan längs med Idrottsvägen. Bakom fotbollsarenan ligger Läkerol Arena.
  • Den nya fotbollsarenan ska ha plats för cirka 6 500 besökare. Det blir 5 500 sittplatser och 1 000 ståplatser. Långsidorna kommer att ha takförsedda läktare. Eventuellt kommer även kortsidorna att ha tak.
  • Målet är att fotbollsarenan ska vara spelbar till säsongen 2015. Då får Gefle IF inte längre spela allsvensk fotboll på Strömvallen på grund av nya arenakrav.

Nu finns ett färdigt förslag till detaljplan för den nya fotbollsarenan och multisporthallen som planeras bredvid Läkerol Arena.

Annons

Planförslaget visar i detalj hur det är tänkt att den nya bebyggelsen på Sätraåsen kommer att utformas.

– Området blir en mötesplats för idrott och rekreation både för elit- och amatörutövare, gammal som ung. Ett arenaområde för alla, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden, i ett pressmeddelande.

Fotbollsarenan byggs på den yta som i dag är parkering, öster om Läkerol Arena. Ytterligare ett steg längre österut byggs den nya multisporthallen för friidrott och andra sporter.

Nya parkeringsytor kommer att anläggas norr om Gunder Hägg Stadion samt i anslutning till tennishallen.

För att bygga multisporthallen kommer ett skogsområde på cirka tre hektar att avverkas. Sätraskogens spårområde påverkas genom att hallen byggs över befintligt entréområde och delar av spåren. Spåren kommer därför att få en ny entré norr om multisporthallen.

Till travets befintliga parkering kommer även en ny, 100 meter lång infartsväg att ordnas, söder om Idrottsvägen. Det innebär att ytterligare 2 000 kvadratmeter skog huggs ner.

I området växer i dag den fridlysta och rödlistade orkidén knärot. Enligt planförslaget riskerar uppskattningsvis cirka 10-20 procent av beståndet att försvinna från platsen. Det kommer att kräva dispens från fridlysningsbestämmelserna och samråd med länsstyrelsen.

Samtidigt ska 177 hektar av Sätraskogen skyddas som naturreservat.

På sikt är tanken att en helt ny stadsdel ska växa fram på Sätraåsen med bostäder och service som skola, butiker, hotell, restauranger, kaféer och annat.

Den 18 september ska byggnads- och miljönämnden ta beslut om att skicka ut förslaget till detaljplan på samråd så att allmänheten får möjlighet att komma med synpunkter.

Annons