Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du köra på Österbågen

/

Korsningen Upplandsleden-Österbågen har byggts om. Trots det försöker många köra som de alltid har gjort.

Annons

Ombyggnaden blev klar för drygt en vecka sedan och syftar till att höja trafiksäkerheten på Österbågen, som är en av de mest trafikerade gatorna i Gävle.

– Det är dubbelt så mycket trafik på Österbågen som på Upplandsleden och dessutom är det mycket tung trafik. Därför vill vi inte att man gör vänstersväng på Österbågen utan på Upplandsleden i stället, säger projektingenjören Mats Pierrou.

Efter ombyggnaden ska den som kommer på Upplandsleden från Brynäs på väg mot Sörby Urfjäll svänga till vänster före viadukten (=väster om viadukten). Korsningen är ordentligt skyltad. Den som väljer den gamla nedfarten efter viadukten, får inte svänga vänster mot Sörby Urfjäll utan enbart höger.

Men redan när de nya refugerna som stoppar vänstersvängarna byggdes märkte vägarbetarna att många struntade i trafikreglerna och gjorde en vänstersväng i alla fall.

– Fortsätter folk att svänga fel måste vi kanske sätta upp några extra stolpar. Refugen är ganska kort för att långtradarna ska klara svängen, säger Gösta Nordqvist.

Däremot planerar man inga skyltar som förvarnar om att den gamla nedfarten inte längre kan användas om man ska till Sörby Urfjäll.

– Folk får helt enkelt läsa vägvisningen, säger han.

Mer läsning

Annons