Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förhandlade de bort C-hallen

/
  • Kommunalrådet Per Johansson och Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson är helt nöjda med uppgörelsen.
  • Brynäsvallen blir nästa inomhusarena.
  • Brynäs släpper parkeringsplatser till kommunen, och kanske blir det en fotbollsarena också?
  • I stället för att Brynäs bygger nytt i Sätra till alla hockeyungdomar bygger kommunen nytt på Brynäs - alldeles intill de platser där Brynäs IF föddes för 100 år sedan.

Det tog fyra år men nu är kommunen och Brynäs arenabolag överens om den så kallade C-hallen. Brynäs slipper bygga hallen, i stället blir det kommunen som tidigarelägger en investering på 15 miljoner för att göra Brynäsvallens rink till en inomhushall.

– Vi känner oss helt nöjda, säger kommunalrådet Per Johansson.

Annons

I går förmiddag presenterade kommunen och Brynäs en överenskommelse i en fråga som blivit en riktig långbänk. Två år efter Läkerol Arenas tillkomst insåg Brynäs att arenabolaget inte skulle klara löftet att bygga en C-hall.
– Då skulle vi äventyra bolagets framtid, säger Brynäs IF:s klubbdirektör, Hans-Göran Karlsson.

Sedan dess har behovet av en hall i de norra stadsdelarna minskat, enligt kommunalrådet Per Johansson. Nu väljer kommunen att bygga ett tak över Brynäsvallen. Bygget ska vara klart 2013.

Samtidigt sänks kommunens hyreskostnad för istider i Gavlerinken från och med i år med 250 000 kronor per år. När arbetet med Brynäsvallen är avslutat sänks hyran med ytterligare 250 000 kronor.

Gävle kommun får i det nya avtalet ett markområde på 8 000 kvadratmeter där det i dag finns ett förråd för Gefle IF:s friidrottsverksamhet. Förrådet skulle ha rivits om C-hallen hade byggts. Enligt kommunens beräkningar innebär det en besparing på 8 miljoner.

Överenskommelsen innebär också att markfrågan för en fotbollsarena i anslutning till Läkerol Arena är löst. Marken där den kan byggas disponeras av Brynäs arenabolag, som nu släpper nyttjanderätten, om det arenabygget blir av.
Kommunen förbinder sig att i så fall ordna nya parkeringsplatser inom en radie av 500 meter från Läkerol Arena.

Samtidigt får kommunen tillgång till parkeringsplatser för den nya planerade multisporthallen på den östra sidan. Kommunen ersätter Brynäs med 200 000 kronor per år för drifts- och underhållskostnader.

Löftet att bygga en C-hall fanns med i avtalet mellan kommunen och Brynäs när föreningen tog över Gavlerinken och byggde om den. Men i avtalet fanns också en klausul att det kunde omförhandlas om förutsättningarna ändrades. Den klausulen utnyttjade Brynäs när man såg att driftskostnaderna i den nya arenan blev betydligt högre än väntat.
– Vi insåg att arenabolaget inte skulle överleva om vi byggde C-hallen, säger Hans-Göran Karlsson.

Arenabolaget har sedan dess investerat närmare 30 miljoner kronor och enligt Hans-Göran Karlsson finns det planer på ytterligare lika stora investeringar de kommande åren. Och Brynäs satsar resurser på att få ännu fler evenemang till arenan.
– Det här är något som gynnar Gävle, säger Hans-Göran Karlsson.

Kommunen drev till en början kravet att Brynäs skulle bygga C-hallen, men har efterhand frångått det kravet.
– Det är för att kunna få fram en bra uppgörelse. Det är väl ett bra resultat när båda parter känner sig nöjda, säger Per Johansson.

Hela uppgörelsen ska godkännas av kommunstyrelsen och senare av kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons