Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gör du med julskräpet

Presentpapper, överbliven julmat och trasiga ljusslingor. Vi slänger mer än vanligt under jul. Men det är viktigt att skräpet hamnar rätt.

Annons

– Det är mycket pappersförpackningar, wellpapp och julklappspapper. De materialen är ganska skrymmande. Så ett tips kan vara att man försöker att packa ihop det när man lägger det till återvinning, säger Ann Wulf, informationsansvarig på Sita, som jobbar med återvinning och avfallshantering.

På företaget har man märkt att mängden restavfall, alltså det som inte källsorteras utan slängs i soporna, också ökar.
– Våra bilar får köra fler turer för att hämta materialet. Det kan vara en hel del matavfall vid jul då man handlar mycket mat.

Elektronikavfallet ökar också.
– Det köps mycket till julklappar och under mellandagsrean. En hel del hamnar i hushållssoporna. Det har gjorts plockanalyser där man gått igenom soppåsarna och där sett att det finns elavfall, det uppskattas till ungefär 1,3 kilo per person och år.

Elektronik ska återvinnas, då de kan innehålla både tungmetaller och flamskyddsmedel.
– Vi tror också att det är vanligt att om en person får en ny mobiltelefon, så hamnar den gamla i en byrålåda. Det bästa är att lämna in den till återvinning, då slipper man bryta så mycket nya metaller, säger Ann Wulf.

TT

Mer läsning

Annons