Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här spärrar du ditt kort

GÄVLEHar du blivit bestulen på ditt bankkort ska du spärra kortet, göra en polisanmälan och anmäla kortet stulet hos din bank.

Annons
Ficktjuvarna behöver inte mycket tid på sig för att länsa ett konto. Om tjuvarna lyckats göra inköp eller ta ut pengar innan du hunnit spärra ditt kort finns det fortfarande en chans för dig att få tillbaka dina stulna pengar.
Svårighetsgraden skiljer sig beroende på vilket slags kort du har.
Om du har ett bankkort, som du bara kan använda på din banks uttagsautomater, ska du vända dig till din bank. Där lämnar du in en anmälan med en fullständig redogörelse för hur du blivit av med ditt bankkort.
Efter det tar banken ställning till om du kan få tillbaka dina pengar eller inte.
Bankerna har inga speci- fika regler eller kriterier utan tar ställning till varje stöld individuellt.

Försäkring på betalkort
Om du har ett betalkort, exempelvis Visa eller Mastercard, kan det vara något enklare att få tillbaka sina stulna pengar. I den årliga kortavgiften för betalkort ingår det en mindre försäkring.
När du har spärrat ditt betalkort är du därför "inte betalningsskyldig för obehöriga inköp och uttag förutsatt att kortet förvarats på ett betryggande sätt".
Hur man ska förvara kortet för att det ska anses ha varit förvarat på ett betryggande sätt kan bankdirektör Sture Carlberg på Handelsbanken inte redogöra för.
Han säger att banken tar ställning till det när de fått en anmälan och en redogörelse för stölden.
DANIEL SIKSJÖ


När du ska spärra ditt kort är det bra om du har ditt bankkortsnummer som står på ovansidan av bankkortet. Skriv ner numret på en lapp och förvara lappen på ett ställe där du inte förvarar ditt bankkort.
Kolla också upp din banks telefonnummer och om de har ett direktnummer för att spärra bankkort. Skriv ner telefonnumret på samma lapp som du skrivit ner kortnumret på.

Mer läsning

Annons