Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan ett centrum räddas

GÄVLE
Det är dags att satsa på ett levande Andersbergs centrum om det ska klara sig.

Annons
Högskolestudenten Mats Jakobsson utgår just från Andersberg i sitt examensarbete. Och han har förslag på hur stadsdelen kan piffas upp:
En mer öppen atmosfär, fler butiker, ett kafé, en loppmarknad.
Förtäta med ytterligare flerbostadshus. Bättra belysning. En skylt vid Skogmursvägen som talar om vad som finns i centrum...
Varje typ av nysatsning skulle vara psykologiskt viktig för andersbergsborna efter årtionden av serviceförluster.

Helheten viktig
Mats Jakobsson tycker att man måste försöka se helheten. Fundera vilken stad man vill ha när allt fler externetableringar växer fram och blir svåra hot mot handeln i stadsdelscentra.
Som i Andersberg, som missgynnas när folk hellre tar sig till Maxi Ica eller Valbo köpcentrum än in på den återvändsgata som bär till centrum.
Han tror att man kommer långt om de boende, näringslivet, bostadsbolaget och kommunen hjälps åt. Det går att vända den negativa utvecklingen då. Om viljan finns.
Under hösten och vintern har Mats Jakobsson gjort litteraturstudier kring Andersberg. Han har intervjuat myndighetspersoner och organisationer, boende och näringsidkare. Han har skapat sig en bild av aktiviteterna som finns där, de sociala aspekterna och av själva stadsbilden.

Problematik
Det han vill fånga är den problematik som finns i dag i ett typiskt stadsdelscentrum från miljonprogrammet och ge förslag på lösningar.
I maj ska han vara färdig med ett förslag på utvecklingsmöjligheter och konkreta planförslag för Andersbergs centrum. Förslag som ska ligga till grund när kommunen väljer hur man ska agera framöver. Förslaget utgör samtidigt hans examensjobb vid Blekinge tekniska högskola i Karlskrona. Sedan väntar jobb i Sundsvall.
Mats Jakobssons undersökning visar att inga större utvecklingssatsningar har gjorts i Andersbergs centrum sedan det byggdes i början av 1970-talet, som en följd av den snabba expansionen av Gävle.
Snarare har man tappat samhällsservice allt eftersom. Det område, som en gång byggdes efter filosofin att allt skulle vara samlat och nära, har tappat den egna polisstationen, banken och postkontoret. Viktiga symboler.
Föreningslivet som inledningsvis blomstrade har mattats av betänkligt. Centrumvärden har också försvunnit. Dessutom har själva centrumlokalerna slitits ner genom åren och en del ytor gapar fortfarande tomma. Ingen har exempelvis fyllt luckan efter posten.
Folks ändrade levnadsvanor har gjort att området glesats ut när ensamboendet i lägenheterna blivit allt vanligare.
Kvar finns dock hälsocentralen, biblioteket, livsmedelsaffären, skolan, fritidsgården, öppna förskolan och några mindre butiker. Viktiga mötesplatser.
Och en befolkning som egentligen trivs med själva området, men som är missnöjd med hur allt mer försvinner.
Ska man se någon framtid för Andersbergs centrum så är det hög tid att vända utvecklingen nu, upplever Mats Jakobsson. När han är klar med sitt arbete så är det upp till kommunen om några av förslagen förverkligas.
Parallellt med hans arbete har Gavlegårdarna anlitat en konsultfirma för att se över området. Kanske kan det bli en del av den stadsdelsförnyelse som pågår på Öster och ska inledas på Sätra.

Mer läsning

Annons