Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så simmar du säkert i sommar

/

På bara några veckor har två trag­iska drunknings­olyckor, en i Hofors och en i Hedesunda, inträffat.

– Ett sätt att und­vika olyckor är att testa sin simförmåga. Om man tänker ­efter så kanske man inte har simmat några längre sträckor på ­senare år. Och ha koll på barnen. De ska alltid ha flytväst i närheten av ­vatten, säger ­Catharina Almlöf, ord­förande i Svenska Livräddningssällskapet ­Gävleborg.

Annons

Hon säger att det ändå går åt rätt håll, drunkningsolyckorna minskar och var förra året färre än någonsin, 79.

– Men det ändå 79 för många, vi har en nollvision. Förhoppningsvis beror minskningen på att folk är mer medvetna och delvis på att vi lyckas med det vi gör, bland annat med sommarsimskola. Det är ju inte vattnet i sig som är farligt utan okunskap.

De flesta som drabbas är medelålders och äldre män, säger hon.

– 81 procent av de som omkom förra året var män, av dem var 54 procent över 50 år. Det är ofta män som är ute i fritidsbåtar, ofta är alkohol med i bilden. Man kanske reser sig i båten utan att ha flytväst på sig, säger Catharina Almlöf.

Tolv av de drunknade förra året var barn och ungdomar under 19 år.

– Barn ska ha simundervisning från andra klass. När de går ut femman ska de kunna simma 200 meter utan att stanna och 50 meter på rygg. De ska vara trygga i vattnet, ha god vattenvana och kunna hantera nödsituationer. Tyvärr har alla barn inte hunnit lära sig det när de går ut femman, men det följs inte upp. Och efter femman är det kanske inte så kul att gå i simskola för ett barn, säger Catharina Almlöf.

Hon tycker att tillsynen av barn i närheten av vatten ofta är dålig.

– Det är tufft att säga, men vuxna har inte alltid koll på sina barn. Framförallt; sätt på dem en flytväst.

Ett bra tips, tycker hon, är att regelbundet testa sin simförmåga.

– Vi tror ofta att vi är bättre simmare än vad vi faktiskt är. Därför är det bra testa sig själv. Orkar du simma 200 meter utan att stanna? Och tänk på att inte simma rakt ut utan längs stranden, du ska ju orka simma tillbaka. Sen ska man inte simma ensam. Det vi inte får glömma är att vatten är underbart och inget man ska undvika. Vi får skaffa oss kunskap i stället.

Mer läsning

Annons