Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska ambulansen guidas rätt

/
  • Annette Torensjö är en av initiativtagarna till projektet där Lantmäteriet i samverkan med
  • Med hjälp av en iphoneapplikation och bidrag från Gävleborna ska räddningstjänst, polis och ambulans lära sig att hitta rätt.

Snart hamnar "Köpis", "Boulognern" och "SOS-kiosken" på kartan - så att det blir lättare för räddningstjänsten att hitta rätt. Lantmäteriet ska bygga upp en databas med inofficiella namn på platser på byggnader, parker och gatuhörn. Gävleborna blir testpiloter.

Annons

Ända sedan 1600-talet har Lantmäteriet varit ute på fältet och mätt, tittat, ritat och pratat med folk för att samla in underlag till sina kartor och register. 2011 är det dags att prova en ny metod: crowdsourcing. Med hjälp av en iphone-applikation i sin mobiltelefon ska Gävlebor få chansen att dela med sig av sina egna namn på olika platser i staden.

I dagligt tal används ofta inofficiella namn på byggnader, parker, rondeller och gatuhörn. Namn som används i folkmun, men som inte finns på kartor. Därför ska Lantmäteriet nu i samverkan med kommunen och räddningstjänst, polis och ambulans ta fram en databas över dessa "smeknamn".

– Sådant ändras alltid över tid och varierar mellan olika åldersgrupper, säger Annette Torensjö som ansvarar för ortnamnsverksamheten på Lantmäteriet och är en av initiativtagarna till projektet.

Nya namn som Victoriasjön tillkommer, och gamla namn som GDG-macken hänger kvar trots att restauranger, gator och platser byter namn. De flesta Gävlebor vet till exempel var Blå Grottan ligger - även fast utestället inte hetat så på 20 år.

Namnen kan sedan hjälpa räddningstjänst, polis och ambulans att hitta rätt. Särskilt i situationer då man får prata med någon på SOS Alarm som inte är från trakten.

– Databasen kan även användas när man behöver ett namn på en ny gata eller ett nytt bostadsområde, säger Annette Torensjö.

Syftet med projektet är dels att testa den nya tekniken, och dels att bidra till forskning genom att se om det finns några förändringar i namnbruket. Förhoppningen är att använda systemet på nationell nivå om det visar sig att det fungerar bra när man utvärderat Gävle-testet. Att experimentet genomförs just här beror på att Lantmäteriet har sitt huvudkontor i staden.

Testperioden pågår mellan 15 och 31 augusti. Om du vill vara med och bidra med dina egna inofficiella ortnamn kan du anmäla dig till Lantmäteriet på deras hemsida och på så sätt få tillgång till iphone-applikationen.

Mer läsning

Annons