Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska bristerna rättas till

/
  • Det kan bli fråga om nykrekryteringar och kompetensutveckling, säger Annika Larsson Maspers, tillfällig förvaltningschef för Utbildning och Arbete.

Nu ska bristerna som möjliggjort mångmiljonförskingringen på Borgarskolan rättas till.

– Det kan bli fråga om nyrekryteringar, säger Annika Larsson Maspers, tillfällig förvaltningschef för Utbildning och Arbete.

Annons

Klockan 14 i dag inleder politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden sitt första sammanträde för i år. Huvudpunkten på dagordningen är förstås de brister som gjorde det möjligt för en anställd på Borgarskolan att förskingra 20 miljoner kronor innan det hela upptäcktes.
Pressen på politikerna att agera är stor. Som Gefle Dagblad berättat har oppositionsråden i alliansen krävt att nämndens ordförande Peter Bergström, S, och vice ordförande Lars-Göran Langeborg, V, ska avgå.
Annika Larsson Maspers har nu tagit fram ett sju sidor långt förslag till handlingsplan. Även Vasaskolans rektor Hans Hultin, Arbetsmarknadsenhetens chef Björn Häägg samt chefen för daglig verksamhet, Ann- Helen Dahlqvist, har deltagit i arbetet.
– Vi har tagit fasta på den granskningsrapport vi fick från Ernst & Young i förra veckan. Det är av yttersta vikt att vi omedelbart åtgärdar de brister som lyfts fram där, säger Annika Larsson Maspers.
En del saker bedömer hon att kommunen kan rätta till ganska snabbt, till nämndens nästa möte i mars. Det handlar bland annat om att politikerna ska få ta del av månadsrapporter med detaljerade uppgifter om förvaltningens ekonomi.
– Sedan ska vi göra en genomgång av budgetprocessen, och det behöver få ta lite längre tid, säger hon.
Genomgången ska bland annat säkra att de budgetdirektiv som skickas ut från kommunledningskontoret efterföljs och att de olika enheterna, däribland Borgarskolan, får stöd i budgetarbetet.
– Det kan bli fråga om nyrekryteringar och kompetensutveckling, säger Annika Larsson Maspers.
Peter Bergström bedömer att åtgärderna är tillräckliga.
– Det går förstås aldrig att garantera något, men nu tror jag att oegentligheter kommer att upptäckas tidigare, säger han.
Han står fast vid att han är rätt person att fortsätta leda nämnden.
– Bristerna ligger på olika nivåer. Två punkter har vi i nämnden att ta ansvar för och det gäller uppföljningen och tydligheten i den interna kontrollen. Nu måste vi ta ansvar för att rätta till bristerna. Vi kan inte smita undan, säger han.

Mer läsning

Annons