Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska myggplågan lösas

Ändra ­vattenföringen, anläg­g ängar och bygg översvämningsvallar.
Förslagen var många när allmänheten i går fick tycka till om hur myggplågan vid Nedre Dalälven ska lösas.

Annons

Hur ska massförekomsten av översvämningsmygg vid Nedre Dalälven långsiktigt begränsas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras?

Det var ämnet när länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna, Uppland och Västmanland i går hade bjudit in allmänheten till ett myggmöte i Söderfors herrgård.

– Bekämpning med Bti ger bara en begränsning på kort sikt. På lång sikt minskar det inte mängden mygg, säger projektledaren Anna-Carin Lundqvist på länsstyrelsen i Gävleborg.

Dessutom, betonar hon, är Bti-bekämpning väldigt kostsamt och forskarna är inte eniga om att metoden är ofarlig i det långa loppet.

En annan lösning måste alltså till. De drygt 30 personer som deltog i mötet fick chansen att spåna fritt. Förslag som dök upp var att inleda samtal med kraftbolagen om att ändra vattenföringen för att undvika översvämningar.

En del som bor i området har erfarenhet av att myggorna blir färre där det anläggs ängar. Andra vill bygga översvämningsvallar eller restaurera diken.

– Vi tror att det är jätteviktigt att samarbeta med allmänheten i den här frågan. De som bor där vet mest om vilka förhållanden som råder, säger Anna-Carin Lundqvist.

Arbetsgrupper ska nu skapas där allmänheten får fortsätta att utveckla sina idéer. Förslagen kommer sedan att behandlas av länsstyrelsernas experter för att se vad som är genomförbart.

– Förhoppningsvis kan vi börja prova vissa åtgärder redan nästa sommar, säger Anna-Carin Lundqvist.

Regeringen gav i torsdags Kemikalieinspektionen tillstånd att tillåta Bti-bekämpning sommaren 2011.

Mer läsning

Annons