Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska nya Nian se ut

/
  • Det enda som inte är klart är namnet, i övrigt är det så här det kommer att se ut under rulltrapporna i Gallerian Nian från och med i höst. Där kommer kunder bland annat kunna lämna in jackan och få kläder lagade av kvinnorna i personalkooperativet Sandaga.
  • Moussa Ndiaye, grundare av Rapatac som samarbetat med kvinnorna i Sandaga, och centrumchef Johan Sund, är glada över att kundservicestationen snart blir verklighet.

Gallerian Nian får en ny kundcentral i höst, och det är kvinnorna i personalkooperativet Sandaga som kommer driva den.
– Det här betyder väldigt mycket för oss. Ingen vill leva hela livet på försörjningsstöd och aktivitetsstöd. Vi vill stå på egna ben, säger Elena Al Damanhouri.

Annons

Elena Al Damanhouri är en av kvinnorna som var med och startade personalkooperativet Sandaga i januari 2012, som erbjuder hushållsnära tjänster och består av kvinnor med invandrarbakgrund. De har fått uppdraget att sköta kundservicestationen som ska byggas under rulltrapporna i Gallerian Nian.

– Det känns jättebra, och som något konkret. Invandrarkvinnor har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det här är en chans att gå ut och jobba, och det är det vi är ute efter, säger hon.

Vid kundservicestationen, som ännu inte har fått något namn, kommer kunder att kunna växla pengar och lämna väskor, jackor och påsar under tillsyn medan de shoppar, men också kunna få nycklar kopierade, kläder kemtvättade och skor och kläder lagade.

– Vi har många duktiga sömmerskor, så om till exempel en väska går sönder kan vi fixa det. Vi kommer från många olika länder och kan flera språk, så det kan vara en hjälp till invandrare som kommer och handlar, säger Elena Al Damanhouri.

Kvinnorna på Sandaga kommer även att sköta toalettstädningen i Gallerian Nian. Intäkterna från städningen kommer enligt centrumchef Johan Sund hjälpa Sandaga att finansiera sin verksamhet redan från början.

– Vissa av kvinnorna har inte haft jobb på 15-20 år trots att de velat. Vi vill att de ska få synas och verka i Gallerian Nian, och hoppas att det ska bli en bra byggsten i deras fortsatta utveckling.

Förutom kundservicestationen är snart en familjerelaxavdelning redo att invigas i Gallerian Nian. Där kommer kunder att kunna vila sig en stund, titta på tecknat, surfa på fyra surfplattor och kanske läsa en tidning.

– Tanken är inte att det ska vara ett lekrum där man kan lämna ungarna, utan ett andningshål, säger Johan Sund.

– Vill det sig väl kan allt det här vara klart till den första september, fortsätter han.

Mer läsning

Annons