Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salam är kvar i Gävle

Salam Mohamed Ali, som sitter på Migrationsverkets förvar i Gävle i väntan på att avvisas till Iran, är kvar i Gävle. I förra veckan fick han av gränspolisen veta att han skulle föras ut ur landet i fredags.

Annons

Om två veckor blir han och Sabina Quliyiva från Azerbajdzjan föräldrar till en pojke. Om Salam får se sin son vet han inte. Enligt Migrationsverkets beslut ska han avvisas till Iran, där ett långt fängelsestraff med 200 piskrapp väntar.

Sabina ska utvisas till Azerbajdzjan, som hon flytt från sedan hon blivit förskjuten av sin familj.

Salam kom till Sverige 2008 och har jobbat här. Sabina kom 2009. Hon bor fortfarande på flyktingsförläggningen i Ljusne, där de båda träffades 2010. Så fort hon är på benen efter förlossningen ska hon och barnet föras ut ur Sverige.

Migrationsverket litar inte på äktheten i de handlingar som Salam uppvisat från Iran och skriver i det senaste beslutet om avslag att de är ”av enkel beskaffenhet”.

– Man kan tycka att det borde vara rimligt att låta honom få en chans att genom sin advokat verifiera papperen. Jag tycker det här är fruktansvärt, säger Maud Lindgren, ordförande i Asylkommittén i Gävle.

Den 20 januari berättade Gefle Dagblad om Mohamed och Sabina. I en kommentar sa då Migrationsverkets biträdande rättschef Fredrik Beijer att han hade svårt att se att Salam skulle avvisas före barnets födelse.

– Även om det är tillåtet är det inte lämpligt, sa han då.

Trots det fick Salam några dagar senare beskedet från gränspolisen att han skulle avvisas redan fredagen därpå, alltså i fredags. Varför gränspolisen nu avvaktar är oklart.

– Kanske har de Migrationsverket tagit intryck av protesterna, jag vet inte. Men det är svårt att veta med gränspolisen. Det brukar ju också kunna vara så att de kniper de som sitter på förvaret väldigt hastigt, utan någon som helst förvarning. Plötsligt är de bara borta och ingen kan nå dem, säger Maud Lindgren.

Mer läsning

Annons