Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saluhall och bar i Rådhuset?

/

Än är inte sista ordet sagt om Rådhuset.

Kommunen undersöker nu om det är tekniskt möjligt att få in bistro, bar och festvåning utan att rasera byggnadens kulturhistoriska värden.

Annons

Som Gefle Dagblad berättat har Gavlefastigheter tagit fram ett idématerial kring hur Rådhuset kan användas.

Det kommunala fastighetsbolaget vill bland annat fylla byggnaden med en mindre saluhall, bar, bistro, småbutiker och festvåning.

Inget är bestämt än, men politikerna i kommunstyrelsen var i december eniga om att Gavlefastigheter skulle jobba vidare med idéerna.

– Vi tittar nu på vad som går att göra rent tekniskt utan att skada huset. Det ska bevaras i det vackra skick som det är i, säger Per-Arne Wahlund, chef för Gavlefastigheter.

Enligt bestämmelserna i kommunens detaljplan ska Rådhusets trapphall, trapphus och två tingssalar bevaras, liksom flera andra rum där det finns värdefulla tak-, dörr- och golvlister. Därför är det långt ifrån säkert att det exempelvis går att ha en restaurang där.

– Det krävs en hel del tekniska anpassningar om det ska hanteras livsmedel i lokalerna. Bland annat har jag hört att det behövs ytterligare en hiss och fettavskiljare.

– Men det är sådant vi får titta vidare på, säger Per-Arne Wahlund.

Han hoppas att arbetet kan ta fart på allvar när den nuvarande hyresgästen, Uppsala Universitets bostads- och urbanforskning, har lämnat byggnaden den sista mars. Sedan är frågan också vad kommunen anser sig ha råd med.

– Vi håller på att ta fram skisser och en kalkyl. De pengar vi lägger ner på att anpassa lokalerna måste vi få igen via hyresintäkter, säger Cecilia Öhlén, fastighetschef på Gavlefastigheter.

Tanken är att kommunen ska hyra ut lokalerna till entreprenörer som vill driva de olika verksamheterna.

Så småningom ska ett slutgiltigt förslag läggas fram till politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som har sista ordet.

Målsättningen är att det ”nya” Rådhuset ska slå upp dörrarna i början av nästa år.

För planerna

Centrumledaren Daniel Swärd på Gävle Centrumsamverkan gillar kommunens förslag om butiker, bistro, bar, festvåning och saluhall i Rådhuset.

– Det är högst intressant om det går att skapa nya butiksytor och bredda utbudet i centrum. En sådan satsning på Rådhuset skulle även knyta ihop Drottninggatan med Söder på ett bättre sätt, säger han.

Mot planerna

Gävlebon Birgitta Bohlund är engagerad i bevarandet av stans äldre byggnader. Hon tycker att saluhall, bistro och bar skulle förstöra Rådhuset och har skickat in ett eget förslag till kommunen.

– Rådhuset kan bli en mötesplats där stans historia presenteras på ett lättsamt och informativt sätt. Länsmuseet, biblioteket och kommunen borde samarbeta för att få till något riktigt bra, säger hon och nämner även tillfälliga utställningar med lokala konstnärer, hemslöjd, ett kafé och referensbibliotek med Gävlelitteratur.

Mer läsning

Annons