Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete om vård ska upphöra

/
  • Socialchefen Wolther Planck tycker att det är jättetråkigt att samarbetet mellan kommunen och landstinget om Team Vågen upphör i sin nuvarande form.

En konflikt om placeringen av Team Vågen för borderlinebehandling gör att samarbetet mellan kommunen och landstinget upphör i sin nuvarande form.

– Det tycker jag är jätte­tråkigt, säger Wolther Planck, socialchef.

Annons

Team Vågen, som hjälper människor med emotionellt instabil personlighetsstörning psykiatriskt och socialt, har lyfts fram som ett gott exempel på samarbete mellan kommunen och landstinget.

Sedan i måndags finns de i den psykiatriska öppenvårdens lokaler på Gävle sjukhus, där de ska erbjuda samma vård, bland annat dialektisk beteendeterapi, som tidigare, säger Elin-Love Rosengren, avdelningschef för öppenvården.

Men veckomötena om patienterna med kommunens personal inom bland annat socialtjänst, boendestöd och arbetsträningen Treklövern upphör när Vågen lämnat Baltichuset.

Wolther Planck berättar att de även haft gemensam utbildning och handledning. Tanken med Vågen har varit att ha tonvikten på psykiatri först för att sedan flytta över den till socialt stöd.

– En av grundtankarna var att lyfta ut personerna från sjukhuset, säger han.

Den tycker han försvinner när Vågen finns på sjukhuset och därför vill kommunen inte vara med där i nuvarande arbetsform. Kommunens stödinsatser finns kvar.

– Det är något som vi haft heta diskussioner om, säger han om lokalfrågan.

Elin-Love Rosengren anser inte att lokalen är avgörande för samarbetet. Skälet till flytten är dels att inte betala 400 000 kronor om året för lokaler när de har egna, dels att Vågens personal, som har halva arbetstiden inom öppenvården, slipper åka mellan två arbetsplatser.

Hon beklagar att samarbetet upphör, men tror inte att det ska påverka patienterna så mycket.

Team Vågen diskutar nu hur kontakterna med kommunen ska ske i stället.

Wolther Planck säger att de nu ska hitta nya kontaktvägar med öppenvården.

– Det här som var unikt för Team Vågen bryts.

Mer läsning

Annons